woensdag 3 oktober 2012

Turkije reageert en neemt Syrische doelen onder vuur

Turkije heeft woensdag doelen in Syrië onder vuur genomen, als vergelding voor de beschieting van de Turkse grensplaats Akçakale. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dat bekend laten maken.

'Turkije zal dergelijke provocaties door het Syrische regime tegen onze nationale veiligheid nooit onbeantwoord laten', aldus de verklaring. 'Onze strijdkrachten in het grensgebied hebben onmiddellijk en volgens de geldende 'rules of engagement' gereageerd op deze afschuwelijke aanval.' De doelen zijn volgens de Turkse regering geïdentificeerd met radar en vervolgens met artillerie bestookt.







Woensdag kwamen in Akçakale vijf mensen om door granaten die in Syrië waren afgevuurd. Volgens de burgemeester van de plaats kwamen daarbij een vrouw en kinderen om het leven. Het Syrische leger zou op rebellen hebben geschoten, waarbij projectielen op Turkse bodem terechtkwamen.

De NAVO-ambassadeurs komen woensdagavond nog bij elkaar naar aanleiding van het incident, meldde een NAVO-woordvoerder.

De voorheen goede relatie tussen Turkije en Syrië heeft het laatste jaar te lijden gehad onder geweld. In juni schoot de Syrische luchtafweer een Turks militair straalvliegtuig uit de lucht, waardoor twee vliegers omkwamen. In november vorig jaar schoten Syrische militairen op Turkse pelgrims die door Syrië trokken.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep beide landen op de spanningen te verminderen. Hij vroeg de Syrische regering de territoriale integriteit van Turkije en andere buurlanden te respecteren. Hij waarschuwde dat het anderhalf jaar oude conflict in Syrië steeds meer schade berokkent aan andere landen in de regio.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten