vrijdag 5 oktober 2012

Witte Huis juicht om banencijfers: 'Zie je wel, Obama's beleid werkt'

De positieve banencijfers die vandaag bekend werden, zijn direct door het Witte Huis ingezet als 'bewijs van het succesvolle beleid van president Obama'. Die kon de onverwachte opsteker wel gebruiken, na het voor hem desastreus verlopen eerste presidentsdebat, afgelopen dinsdag.

De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde in september tot 7,8 procent van de beroepsbevolking, het laagste niveau sinds januari 2009. Het percentage is nu dus even hoog als toen Obama president werd.

Romney
Obama's tegenstrever Mitt Romney - vol vechtlust na het voor hem uitstekend verlopen debat - liet direct weten er niet van onder de indruk te zijn. Hij greep de cijfers juist aan om te wijzen op de traagheid waarmee het banencijfer stijgt. 'Dit is niet mijn idee van een snel herstel', zei hij vandaag. Obama zelf reageert later vandaag op de nieuwe cijfers.







Eén van de economisch adviseurs van het Witte Huis nam daar vast een voorschot op en schreef vandaag dat de cijfers 'opnieuw een bewijs zijn voor het feit dat de Amerikaanse economie blijft herstellen van de wonden na de grootste crisis sinds de Grote Depressie in de jaren 30'.

Meer werkende Amerikanen
De werkgelegenheid groeide met 114.000 banen, meldde het ministerie van Arbeid. De groei van de werkgelegenheid was iets sterker dan economen hadden voorspeld. De werkloosheid bedroeg in augustus nog 8,1 procent. Economen hadden verwacht dat dit cijfer zou stijgen tot 8,2 procent. Na twee maanden van krimp in de beroepsbevolking, traden bovendien vorige maand weer meer mensen toe tot de arbeidsmarkt.

Vooral een onderzoek onder huishoudens dat gebruikt wordt voor de vaststelling van het werkloosheidscijfer, liet een sterke stijging zien de afgelopen maand. Dit onderzoek wees op een groei van 873.000 banen. Het merendeel hiervan betrof echter parttime-banen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten