zondag 30 september 2012

Boeddhistisch beeldje blijkt 'afkomstig' uit de ruimte


Een eeuwenoud boeddhistisch beeldje blijkt van meteorietijzer gemaakt te zijn. Het beeldje werd al in 1938 ontdekt door een groep Nazi's en meegenomen naar Duitsland. Ruim zestig jaar later, in 2009, werd het beeld geveild en kon het onderzocht worden.

Dr. Elmar Buchner, onderzoeker aan de Universiteit van Stuttgart, analyseerde het beeld en ontdekte dat het uit de elfde eeuw stamt en dus bijna duizend jaar oud is. Het beeld, 'IJzeren man' genoemd, weegt tien kilogram en is een beeltenis van de God Vaisravana van de vroege Bon-cultuur.

Het beeldje werd in 1938 gevonden tijdens een Nazi-expeditie, onder leiding van wetenschapper Ernst Schäfer. Het is onduidelijk waar en hoe ze het beeldje precies gevonden hebben. Waarschijnlijk hebben de wetenschappers het beeldje meegenomen door het hakenkruis op de buik. Toen het beeld in München aankwam verdween het meteen in de privécollectie van een onbekende verzamelaar. Pas in 2009 dook het weer op, waardoor het onderzoek naar de oorsprong pas laat op gang kwam.






Buchners team ontdekte dat het beeld van ataxiet gemaakt is, een speciaal soort meteorietijzer dat van de Chinga-meteoriet afkomstig is. Deze meteoriet is ongeveer 15 duizend jaar geleden neergestort op de grens tussen Siberië en Mongolië. 'De eerste fragmenten van deze meteoriet werden officieel pas in 1913 ontdekt, maar wij denken dat dit stuk al eeuwen eerder gevonden moet zijn', zegt Buchner tegen de website ScienceDaily.

'Voor zover bekend is dit het eerste beeld dat van meteorietijzer gemaakt is. Er is dus geen vergelijkingsmateriaal', zegt de onderzoeker. 'Hierdoor is het heel moeilijk om de waarde van het beeld te bepalen. Alleen al door het materiaal is het beeld 20.000 dollar waard. Als het bewezen kan worden dat het beeld inderdaad duizend jaar oud is, dan is het van onschatbare waarde.'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten