zondag 30 december 2012

'Grote tegenslag' in overleg fiscal cliff

De onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen in de Verenigde Staten over een bezuinigingscompromis liggen stil. Volgens leiders in de Senaat is er vandaag nog geen vooruitgang geboekt, meldt Huffington Post.

'Ik ben bezorgd over het gebrek aan urgentie. We weten allemaal dat we niet veel tijd meer hebben', zei Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat.

'Er staat nu veel te veel op het spel voor politieke tactieken', aldus McConnell, suggererend dat de Democraten een spelletje spelen. 'Het knelpunt lijkt bereidheid, een belang of eerlijk gezegd de moed om de deal te sluiten.'

McConnell zei dat er geen onoverbrugbare geschilpunten zijn. 'Iedereen moet weten dat ik dit voor elkaar wil krijgen, maar ik heb dan wel een danspartner nodig', aldus McConnell.

Belangrijke verschillen
Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, liet weten dat de Democraten en Republikeinen nog altijd op belangrijke punten te ver uit elkaar liggen om tot een begrotingsakkoord te komen, meldt persbureau Reuters.

Een belangrijk geschilpunt is nog altijd belastingverhogingen voor hoge inkomens. De Republikeinen zijn fel tegen. Zij zien zien veel meer in het snijden in sociale voorzieningen om de staatsfinanciën op orde te krijgen. De manier waarop de Republikeinen dit willen regelen, is voor veel Democraten onacceptabel omdat dit voorzieningen in de toekomst te veel zou uithollen.

'Ik heb een aantal gesprekken met de president gehad, en in dit stadium zijn we nog niet in staat om een tegenaanbod te doen', liet Reid weten. Hij zei dat de Democraten in staat zijn een dergelijk aanbod te maken naarmate de dag vordert.

Als er niet uiterlijk maandag toch een akkoord komt, vervalt op 1 januari een groot aantal belastingvoordelen voor Amerikanen met een modaal tot hoog inkomen. Ook treden automatisch zware bezuinigingen in werking. Deze zogeheten fiscal cliff, die Republikeinse en Democratische leiders niet willen, kan de Amerikaanse economie schade berokkenen.






Obama
De Amerikaanse president Barack Obama riep eerder vandaag de politieke leiders in het Congres op in ieder geval te voorkomen dat de middenklasse vanaf 1 januari meer belasting moet gaan betalen.
O
De president hoopt dat politici uit beide kampen zich realiseren dat 'het onze topprioriteit moet zijn om ervoor te zorgen dat de belastingen van gezinnen uit de middenklasse niet omhoog gaan' . Dat zou de economie ernstig schaden, benadrukte hij. 'Wij kunnen dat voor elkaar krijgen', zei Obama.

'Democraten en Republikeinen zeggen allebei dat zij niet willen dat de belastingen op middeninkomens stijgen. Dat is iets waar wij het over eens zijn.' Hij zei dat de ergste gevolgen van de fiscal cliff worden voorkomen als de twee kampen in elk geval daarover een akkoord sluiten.

Volgens Obama hebben de leiders van de Republikeinen zijn eerdere pogingen om tot een veelomvattende overeenkomst te komen verworpen. 'De voorstellen die ik de Republikeinen heb gedaan waren zo eerlijk, dat veel Democraten boos op me werden.'

Bron
Lees ook: VS missen deadline, maar akkoord fiscal cliff is dichtbij
Lees ook: Verenigde Staten sluiten voorzichtig akkoord fiscal cliff


Geen opmerkingen:

Een reactie posten