zaterdag 5 januari 2013

Duizenden zonder stroom na brand in Enschede

Een groot deel van Enschede zit zaterdagmiddag en -avond zonder stroom door een brand in een verdeelstation. Dat meldde de brandweer. Het noorden, oosten en centrum van de stad hebben geen stroom meer. Bij de brand vielen geen gewonden.

In totaal hebben ruim 20.000 klanten van netbeheerder Enexis geen elektriciteit meer. Nog eens 1700 bewoners van het stadshart hebben sinds half 6 weer elektra via een speciaal omgeleide installatie. Na het blussen van de brand gaven brandweerlieden de monteurs van Enexis toestemming om het verdeelstation te betreden en de schade op te nemen.

'Afhankelijk van hoe erg de reserve-installatie beschadigd blijkt, kunnen we bepalen hoe lang het nog duurt tot iedereen weer stroom heeft', aldus een woordvoerder van Enexis. In het meest positieve geval duurt dat nog enkele uren.






'Maar mochten we een 'rampscenario' aantreffen, dan kan de overlast nog tot zondag duren. In overleg met de gemeente zullen we dan besluiten welke noodaggregaten we aanzetten. Dat zou bijvoorbeeld bij bejaardentehuizen kunnen zijn.'

Een brandweerwoordvoerster berichtte zaterdagmiddag dat de stroomstoring gepaard ging met een aantal liftopsluitingen, spoorbomen die dichtbleven en verkeerslichten die niet meer werkten. Inmiddels heeft de brandweer iedereen uit de liften kunnen bevrijden. Omdat de stoplichten en spoorbomen nog steeds niet werk, transformatorhuisen, is er extra politie op de been om het verkeer in goede banen te leiden. Iets voor half 4 ontstond door nog onbekende oorzaak een explosie in een schakelinstallatie van het verdeelstation aan de Vechtstraat. Na de ontploffing brak brand uit. De brandweer bestreed het vuur met twee voertuigen. Even voor 6 uur was het vuur gedoofd.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten