zondag 2 juni 2013

Doden en vermisten bij zware regenval Midden-Europa

Door de hevige regenval en overstromingen in het midden van Europa zijn drie mensen omgekomen. Acht anderen worden nog vermist. Honderden inwoners van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië zijn geëvacueerd. De Tsjechische regering heeft wegens het stijgende waterpeil de noodtoestand uitgeroepen.


'We hebben nog een heel kritische nacht en ochtend voor ons', zei de Tsjechische premier Petr Necas zondagavond op de Tsjechische televisie. De situatie is vooral verontrustend in Praag, waar metalen versperringen werden opgericht langs de Vltava-rivier die door de stad stroomt. Acht metrostations zijn er gesloten en een ziekenhuis werd ontruimd.

Nabij Praag stortte een weekendhuis in vanwege de door de regen verzakte bodem. Twee bewoners kwamen om het leven. Verder worden drie watersporters vermist aan twee rivieren in Bohemen. De Tsjechische hulpdiensten moesten de zoektocht afblazen vanwege het wassende water.

Een woordvoerder van de brandweer noemde de situatie zeer ernstig. Ook in andere delen van het land is zondag een hoogwateralarm van kracht. In augustus 2002 kampte Tsjechië met de grootste wateroverlast in zijn geschiedenis, toen bijna een derde van het land onder water stond. Zeventien mensen kwamen toen om te leven.

Duitsland
In Duitsland werd besloten om de stad Gößnitz te ontruimen. Alle 4000 inwoners moeten het stadje in de deelstaat Thüringen verlaten. De evacués worden ondergebracht in noodopvang of bij familie of vrienden. In Gößnitz komen de rivieren Pleiße en Meerchen bij elkaar.

In het zuiden van Duitsland is op veel plaatsen het rampenplan afgekondigd. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de getroffen bevolking de steun van de federale overheid beloofd.

Op verschillende stukken van de Rein, Main en Neckar was de scheepvaart zaterdagavond gestopt. Verwacht wordt dat zondagavond het verkeer op de Midden-Rijn zal stilgelegd worden. Ook het wegverkeer ondervond hinder van het water. De autosnelweg A8, van München naar Salzburg, werden in beide richting geheel afgesloten.

Oostenrijk
In Sankt Johann in Oostenrijk kwam een reddingswerker om het leven door een aardverschuiving, die was veroorzaakt door de overvloedige neerslag. In dezelfde deelstaat worden twee mensen vermist, die zijn meegesleurd door het water. Op sommige plaatsen in de Alpenrepubliek is een hoeveelheid regen gevallen die normaal in 2 maanden valt.

In Zwitserland is de situatie intussen stabieler, maar blijven de autoriteiten waakzaam.

Bron

Lees ook: Waterstand zal ook in Nederland stijgen door zware regenval Midden-Europa
Lees ook: Water grote rivieren stijgt nog iets verder




Geen opmerkingen:

Een reactie posten