zondag 2 juni 2013

Ervaren stormchasers komen om in Oklahoma tornado

Een bekend team van tornadojagers is vrijdag omgekomen in de Verenigde Staten, toen zij door een tornado werden getroffen. De stormchasers waren jarenlang te zien in het gelijknamige programma op Discovery Channel, zo meldden verschillende Amerikaanse media en familie zondag.

Tim Samaras (55), zijn zoon Paul (24) en hun collega Carl Young (45) konden niet op tijd weg komen, toen zij in de staat Oklahoma werden verrast door een tornado bij het plaatsje El Reno. Door die tornado kwamen onder anderen ook een moeder en haar dochter om het leven, toen hun auto werd getroffen.

Jim Samaras, een broer van Tim, bevestigde het nieuws via Facebook en bedankte mensen voor steunbetuigingen. 'Het is spijtig dat ze zijn omgekomen, maar het gebeurde terwijl ze iets deden waar ze gek op waren.'

Professioneel
Het team, genaamd TWISTEX, onderzocht jarenlang de werking en het ontstaan van de wervelstormen. Met die informatie zouden levens gered kunnen worden, aangezien waarschuwingen dan preciezer en eerder gedaan kunnen worden. Om de metingen te doen, plaatsten zij meetinstrumenten in het pad van een tornado. Dat was ook te zien in de serie op Discovery Channel. Het team stond bekend als voorzichtig en uiterst professioneel.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten