dinsdag 6 augustus 2013

'Ingenieus' explosief wakkert vrees voor aanslag aan

Ibrahim al-Asiri, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontwikkeling van bommen voor al-Qaida. © ap.


De vrees voor een grote terroristische aanslag is mede aangewakkerd door het vermoeden dat een aan al-Qaeda gelieerde groepering beschikt over een nieuw soort vloeibaar explosief. Dat heeft de Amerikaanse zender ABC News maandag gemeld.

Het zou gaan om een 'ingenieuze' vloeistof die zijn explosieve kracht behoudt in opgedroogde vorm. Daardoor zouden terroristen kleding in de vloeistof kunnen dompelen die eenmaal opgedroogd tot ontploffing kan worden gebracht. Een anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris liet weten dat de stof niet valt op te sporen met de bestaande technieken die op onder meer luchthavens worden gebruikt.

Onderbroekbom
Het materiaal zou zijn ontwikkeld door de vanuit Jemen opererende zusterbeweging van al-Qaeda, waarvan ook de beruchte bommenmaker Ibrahim al-Asiri deel uitmaakt. Al-Asiri, van wie een tijdlang is aangenomen dat hij in 2011 was omgekomen bij een aanval met een Amerikaanse drone, zou de bedenker zijn van onder meer de voortijdig ontdekte onderbroekbom. Ook zou hij werken aan explosieven die in het menselijk lichaam kunnen worden geplaatst om vervolgens tot ontploffing te worden gebracht.

Onderschept bericht
Intussen lijkt een bericht van al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri aan zijn naaste medewerker in Jemen de rechtstreekse aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen die de Verenigde Staten de afgelopen dagen hebben getroffen, waaronder de sluiting van een aantal ambassades. Dat heeft het Amerikaanse persbureau AP bekendgemaakt.

Al-Zawahiri's boodschap over een grote aanslag zou enkele weken geleden zijn onderschept. De aanslag zou in eerste instantie gericht moeten zijn op doelen in Jemen, maar het dreigement strekte zich ook uit tot Amerikaanse of Westerse doelen in andere landen. Daarbij zou het volgens betrokkenen kunnen gaan om een of meer ambassades en consulaten en om andersoortige locaties.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten