donderdag 6 februari 2014

Australische tiener vindt 'onbekende' reuzenkwal


12-jarige ontdekt exemplaar van nooit geclassificeerde soort

Xavier Lim (l) bij de door hem gevonden reuzenkwal op het strand bij de Tasmaanse hoofdstad Hobart. © afp.


Een 12-jarige Australische jongen heeft op een strand in het zuiden van het eiland Tasmanië is een reuzenkwal ondekt van een nooit geclassificeerde soort. Het mysterieuze holtedier heeft een doorsnee van maar liefst anderhalve meter, zo meldt de Australische omroep ABC.

De mysterieuze reuzenkwal is gevonden door de 12-jarige Xavier Lim die met zijn ouders een strandwandeling maakte ten zuiden van de Tasmaanse hoofdstad Hobart.

De vondst dateert van vorige maand maar is pas nu bekend gemaakt omdat de Australische Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIRO) zeker wilde zijn dat de bewuste kwallensoort nooit is ingedeeld in een categorie.

Niet volledig onbekend
'Het is technisch gezien een nieuw soort voor de wetenschap maar geen volledig onbekende soort want in de wateren rond Australië zijn al eerder zulke exemplaren gesignaleerd. Die waren ook groot maar dit is een enorme joekel,' verklaarde wetenschappelijk onderzoekster Lisa-Anne Gershwin tegenover ABC.

Gershwin werkt al 20 jaar lang met kwallen maar volgens haar is de nu gevonden reuzenkwal waarschijnlijk de grootste die ooit aanspoelde op Tasmanië.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten