woensdag 5 februari 2014

Villa in Zuid-Afrika voor 'n luttele 99 euro


Peter verloot zijn huis wegens echtgenote met leukemie

© Privéfoto.


Peter de Pagter en zijn vrouw Arlette Boeckx besloten in 2004 in Zuid-Afrika van het leven te gaan genieten. Nu een ziekte ze dwingt terug te keren naar Nederland, geven ze iedereen de kans naar hun droomland te verkassen: hun fraaie villa wordt verloot. Maar of dat mag, is de vraag.

55 kilometer van Kaapstad, midden in een wijndomein gelegen, geschikt voor zes personen en mét zwembad. Voor 99 euro kan dit optrekje op de grens van Wellington en Paarl in Zuid-Afrika in ieders bezit komen. Zo veel namelijk kost één van 9999 loten die er zijn voor de verloting van de villa van Peter de Pagter en Arlette Boeckx.

Werken
De Pagter (74) was tot begin van deze eeuw een dynamische ondernemer die samen met zijn Belgische liefde Arlette (ook 74) metaal recycelde over de hele wereld. ''s Ochtends kwamen de eerste telefoontjes uit Pakistan en 's avonds begonnen de Amerikanen te bellen,' vertelt Arlette. 'We werkten ons niet dood, maar wel hard.'

Tot begin deze eeuw. Toen De Pagters 2 jaar jongere broer vlak voor zijn pensioen overleed. Het was het moment voor het tweetal om te zeggen: we verkopen alles en gaan van het leven genieten. Het duurde nog tot 2004 voordat Peter en Arlette het land ontdekten waar ze verliefd op werden. Ze kochten een stuk land, lieten er een villa bouwen en emigreerden. De Pagter kan nog steeds tranen in zijn ogen krijgen als hij over zijn broer praat, maar datzelfde gebeurt als de schoonheid van Zuid-Afrika ter sprake komt. 'Het is de Côte d'Azur maar dan met slechts een derde van de mensen. De vriendelijkheid, het klimaat, de wellevendheid... De West Kaap, ik zeg altijd: wij wonen naast het paradijs.'

Leukemie
En diezelfde tranen verschijnen in De Pagters ogen als de reden ter sprake komt, waaróm het stel terug moet naar Nederland, of België: Arlette heeft beginnende leukemie, ze kan nog jaren voort, maar verzekeringstechnisch wordt blijven in Zuid-Afrika financieel riskant. 'Ook omdat wij op vrij late leeftijd daarheen zijn verhuisd.'

Maar hun vertrek zal niet onopgemerkt blijven. Peter en Arlette kiezen ervoor hun huis te verloten. In 2009 deed het ondernemende stel dat ook al eens met een tweede huis dat ze op hun grond hadden laten bouwen. Een klus die veel lastiger is dan het lijkt. In Europa mag legaal een huis verloten alleen in Oostenrijk.







Geld verdienen mogen De Pagter en Boeckx niet. 'Je moet een compleet budget maken om aan te tonen hoe je kostendekkend werkt en hoeveel loten je mag verkopen die in verhouding zijn met de waarde van je huis,' vertelt De Pagter. De lol, het 'bezig zijn', de spanning van de op internet te volgen trekking én de voldoening om mensen aan een droomhuis te kunnen helpen, zijn de drijfveren van Peter en Arlette. Het Belgische stel dat toen won, is er ook echt gaan wonen. 'Dat is het mooiste,' zegt Peter, 'maar de winnaar mag het ook verkopen of verhuren, wat hij wil.'

Zo'n 3000 loten zijn er al verkocht. Eind mei is de trekking. Peter en Arlette kennen de kritiek van de Kansspelautoriteit, die elke loterij die zich op de Nederlandse markt richt (al gaat dat via een buitenlandse constructie, zoals Oostenrijk) zonder vergunning als illegaal betitelt. Volgens Peter de Pagter geldt dat niet voor hen, aangezien hun hoofdwebsite Oostenrijks is:traumvillagewinnen.at.

Waarschuwing
De Kansspelautoriteit waarschuwt voor de risico's van huizenloterijen. Wie zich richt op Nederlandse lootjeskopers moet een vergunning hebben. Eén voorwaarde is dat minimaal de helft van de opbrengst naar een goed doel gaat. 'Je moet dus al voor minstens acht ton loten verkopen, om de loterij van een huis van vier ton lucratief te maken,' zegt Martijn van de Koolwijk van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Bij loterijen zonder Nederlandse vergunning vreest de Kansspelautoriteit voor oneerlijke praktijken. Een groeiend aantal Nederlanders wil z'n huis verloten in plaats van verkopen. Het afgelopen jaar meldden zich twintig mensen om zo'n loterij op te zetten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten