donderdag 6 februari 2014

Wie redde Ier die na een roof in Amsterdamse gracht viel?

De Reguliersgracht in Amsterdam © Street View.


Ronan Kennedy wordt 's nachts door een straatrover de Amsterdamse Reguliersgracht in geduwd. Juist als hij denkt te verdrinken, wordt hij door twee jongens uit het water gehaald. De vader van het slachtoffer hoopt vanuit Ierland de redders van zijn zoon te vinden: 'Zonder hen had ik geen zoon meer gehad.'

Kennedy is de nacht van 21 januari op stap met een groepje andere toeristen, maar raakt ze kwijt wanneer hij naar het toilet gaat. Hij besluit in zijn eentje op zoek te gaan naar zijn medereizigers.

Dat had hij beter niet kunnen doen. Als hij alleen over straat loopt, wordt hij op de hoek van de Reguliersgracht plotseling aangevallen door een man. Hij wordt van achteren vastgegrepen en de man probeert Kennedy te beroven.

Worsteling
De Ier verzet zich en er ontstaat een worsteling. Over en weer vallen rake klappen, maar tijdens het gevecht voelt Kennedy hoe de man hem een harde duw geeft. Hij valt in het ijskoude water van de Reguliersgracht.

Kennedy zwemt rond, wanhopig op zoek naar een plek om op de kant te klimmen. Maar die vindt hij niet: de kademuren zijn te hoog. Het water is bovendien zo koud dat hij niet goed kan zwemmen. Hij probeert in een bootje te klimmen, maar ook dat lukt niet.

Wanneer het zwart wordt voor zijn ogen, voelt hij plots hoe twee paar handen hem uit het water trekken. Op de kant krijgt hij mond-op-mondbeademing. Er worden jassen om hem heen gelegd en hij voelt hoe twee jongens hun armen om hem heen slaan om hem warm te houden.






Hulpdiensten
De hulpdiensten zijn snel ter plaatse en weten Kennedy bij zijn positieven te brengen. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij na een nacht wordt ontslagen. De volgende dag vliegt hij naar Australië.

Kennedy doet zijn verhaal later in een Ierse krant: 'Ik dank mijn leven aan de Nederlander die mij uit het water heeft gehaald. Ik heb geluk dat ik nog in leven ben.' Overigens vindt Kennedy Amsterdam nog steeds een geweldige stad. 'Ik was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.'

De politie heeft de zaak in onderzoek, maar over de straatrover is weinig bekend. Het zou gaan om een kleine man, van rond de 1.60 meter groot. De jongens die Kennedy uit het water hebben geholpen, zijn vertrokken nadat de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Hun identiteit is dus ook niet bekend.

De vader van Ronan, Frankie Kennedy wil graag de redders van zijn zoon bedanken voor hun heldhaftige optreden en hij hoopt dan ook dat zij zich zullen melden.

Bent u of kent u degene die het leven van Ronan Kennedy heeft gered? Stuur dan een mail naar Het Parool.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten