donderdag 6 februari 2014

Eerste mens met 'gevoel' in kunsthand


’Dit is magie! Ik kan voelen hoe mijn ontbrekende hand sluit!’

Dennis Aabo houdt een sinaasappel vast met zijn kunsthand, waar hij ook mee kan voelen. © ap.



Wetenschappers hebben een kunsthand gemaakt waarmee een geamputeerde levensechte sensaties via zijn vingers kan voelen. Een man uit Denemarken kreeg de bijzondere hand als eerste aangemeten. Deze werd verbonden met zenuwen in zijn bovenarm.

Dennis Aabo verloor zijn hand tientallen jaren geleden tijdens een vuurwerkincident. Hij laat weten dat de hand 'geweldig' is. In Italië onderging hij een speciale operatie. Hij kan nu geblinddoekt vertellen over de vorm en de hardheid van de objecten die hij in de kunsthand beethoudt.

Eerste keer
Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine. Een internationaal team, inclusief robotexperts uit Italië, Zwitserland en Duitsland, voerde het onderzoek uit.

'Het is de eerste keer dat een geamputeerde een levensechte aanrakingssensatie heeft gevoeld door middel van een prothese,' legt professor Silvestro Micera van de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne en Scuola Superiore Sant'Anna in Pisa uit.





De wetenschappelijke vooruitgang zat hem niet in de hand op zich, maar in de elektronica en software die het mogelijk maakten om een zintuigelijke terugkoppeling te geven aan de hersenen.

Sensoren
Micera en zijn team voegden sensoren aan de kunsthand toe. Deze kunnen informatie over aanraking detecteren en meten. Met behulp van computeralgoritmes, lukte het de wetenschappers om de elektrische signalen die door de sensoren werden uitgezonden te veranderen in een impuls die door gevoelszenuwen konden worden geïnterpreteerd.

Tijdens een operatie in Rome werden vier elektroden geïmplanteerd op de zenuwen van de bovenarm van Aabo. Deze werden aangesloten op de kunstmatige sensoren in de vingers van de prothesehand, waardoor feedback over aanraking en druk direct naar de hersenen werd gestuurd.

Een maandlang bracht de Deense projectontwikkelaar door in het laboratorium om testen te doen. 'Het grootste verschil was toen ik iets pakte en kon voelen wat het was, zonder dat ik hoefde te kijken. Ik kon de hand in het donker gebruiken,' laat hij weten. 'Het is intuïtief te gebruiken en ongelofelijk om te kunnen voelen of voorwerpen zacht of hard of vierkant of rond zijn.'

Testen op varkens
'Hij is een held,' zei professor Paolo Rossini, neuroloog in het universitair ziekenhuis Agostino Gemelli, in Rome. 'Hij gaf ons een maand van zijn leven en had twee operaties nodig om dit apparaat te kunnen testen. We zijn hem allemaal erg dankbaar.'

Eerder werd het apparaat getest op varkens en op dode mensen, om er zeker van te zijn dat de onderzoekers de elektroden nauwkeurig wisten te verbinden aan de zenuwen van de bovenarm.

Magie
'Het was een erg spannend moment na uren van eindeloos testen. Dennis draaide zich om naar ons en zie vol ongeloof: 'Dit is magie! Ik kan het sluiten van mijn ontbrekende hand voelen!'', laat dokter Stanisa Raspopovic weten.

Het internationale team heeft zich nu als doel gesteld om de gebruikte technische snufjes te minimaliseren, zodat deze ook thuis gebruikt kunnen worden. 'We moeten af van de externe kabels en maken ze volledig implanteerbaar,' zo klinkt het nieuwe streven.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten