donderdag 6 februari 2014

Russische vicepremier: 'We hebben camera's in douches'

Het was te verwachten dat de Russische autoriteiten zouden reageren op de kritiek van westerse journalisten op de hotelaccomodatie in Sochi, maar dat die reactie zoveel zou prijsgeven, slaat iedereen met verbazing. 'We hebben bewakingsbeelden uit de hotels waarop we zien dat mensen de douche opendraaien, de douchekop naar de muur richten en dan voor de rest van de dag de kamer verlaten', zo meldde vecepremier Dimitry Kozak.

'Doelgerichte sabotage', zo noemden Russische autoriteiten en leden van het Olympisch comité de kritiek van journalisten. Die hadden het over geel water dat uit de kraan kwam, deuren zonder deurknoppen en kamers zonder lampen.

Het moet Kozak hoog hebben gezeten, want aan een journalist van The Wall Street Journal vertelde de vicepremier over de verfoeilijke waterverspilling door de buitenlandse gasten. Dat hij er meteen mee prijsgaf dat de Russen hotelgasten in Sochi bespioneren, drong pas tot Kozak door toen een medewerker hem wegleidde nog voor de journalist kon doorvragen. 'Laten we aan de rondleiding beginnen', zei de medewerker.





'Misverstand'
Later op de dag liet een woordvoerder van Kozak weten dat er 'absoluut geen bewakingscamera's in de hotelkamers' zijn en dat de uitspraak van de vicepremier op een misverstand berust. 'Tijdens de bouw en de schoonmaak van de accomodatie was er wel camerabewaking, wellicht had meneer Kozak het daarover.

Een journalist van Business Insider en voormalig medewerker van het Amerikaanse spionagebureau NSA geeft in een tweet iedereen die in Sochi een douche wil nemen dit advies: 'Doe de deur dicht, laat de warme douchekraan tien minuten lopen. De heldere plek in de spiegel, daar zit de camera'.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten