vrijdag 23 mei 2014

Gemeenten krijgen rekening voor weinig afval

Door het scheiden van huisvuil wordt er steeds minder restafval opgehaald. © ANP.



Het klinkt tegenstrijdig, maar het is de werkelijkheid: Brabantse gemeenten moeten gaan betalen voor het feit dat ze minder afval aanbieden aan hun afvalverwerker Attero. De afvalverwerker heeft ze vandaag de rekening gestuurd. Welk bedrag er op de rekening staat wilde een woordvoerder van Attero niet zeggen.

De gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker en moeten tot en met 2017 samen ten minste 510 ton (510.000 kilo) restafval aanbieden. Maar vanwege afvalscheiding wordt steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 is dat minder dan 510 ton.

Straf onrechtvaardig
Gemeenten in Brabant vinden het onrechtvaardig en ongemakkelijk dat ze worden gestraft omdat ze hun afval goed hebben gescheiden. Het is lastig aan burgers uit te leggen, die dan ook weer meer moeten gaan betalen, aldus wethouder Gerard Stoffels bij de NOS.

Attero (voorheen Essent Milieu) is nu nog eigendom van zes provincies en 116 gemeenten en wordt voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. Noord-Brabant is met bijna 31 procent de grootste aandeelhouder. De Brabantse gemeenten willen dat de opbrengst wordt gebruikt om de dreigende boetes te compenseren.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten