donderdag 22 mei 2014

Rel na vergelijking Poetin met Hitler door prins Charles

De vergelijking die de Britse prins Charles trok tussen Vladimir Poetin en Adolf Hitler heeft gezorgd voor een beginnende diplomatieke rel tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Russische diplomaten hebben dringend verzocht om een gesprek met hun Engelese collega's om daarin uit te zoeken of de prins met zijn vergelijking 'een officieel Brits standpunt' inneemt. Het overleg vindt vandaag plaats in Londen.

Gisteren berichtten Britse media over de opmerking van Charles. De Britse prins was met zijn echtgenote Camilla op bezoek bij oorlogsveteranen en hun familie in het Canadese Halifax. In een gesprek met een destijds met haar familie naar Canada gevluchte Joodse vrouw, zou Charles zich hebben laten ontvallen: 'En nu doet Poetin bijna hetzelfde als Hitler.' Hij verwees daarbij naar het Russische beleid aangaande Oekraïne en de overname van de Krim.

Een woordvoerder van Clarence House, de residentie van Charles, wilde gisteren geen commentaar geven omdat het een 'privégesprek' betrof, maar Russische diplomaten zochten direct contact met hun Britse collega's.

'Serieuze zaak'
Het land neemt de opmerkingen van de Britse kroonprins hoog op. 'Het is een zeer serieuze zaak. Elke familie in ons land heeft wel een lid verloren in die oorlog', zegt een Russische diplomaat, daarbij verwijzend naar de Tweede Wereldoorlog. Twintig miljoen Russen vonden daarin de dood, waaronder ook familieleden van Poetin.

Kroonprins
'We willen nu duidelijkheid van de Britten. Gaat het om een officieel Brits standpunt of niet? Dat is nu nog niet duidelijk. Het gaat tenslotte wel om de toekomstige koning die de opmerking maakte', vervolgt de diplomaat.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten