woensdag 21 mei 2014

'Russische troepen bereiden zich voor op terugtrekking uit grensgebied Oekraïne'

Pro-Russische militanten gisteren bij de Oost-Oekraïense stad Donetsk. © ap.





Russische troepen die deelnamen aan militaire oefeningen in drie provincies nabij de grens met Oekraïne zijn hun spullen aan het pakken en bereiden zich voor op terugkeer naar de bases waar ze permanent gelegerd zijn. De Russische militairen in het grensgebied met Oekraïne zullen zich voor 1 juni hebben teruggetrokken. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA op gezag van het ministerie van Defensie. De NAVO zegt nog niets van de terugtrekking te merken.

In een verklaring van het ministerie staat dat de eenheden 24 uur nodig hadden om hun kampementen af te breken, hun spullen te pakken en de militaire voertuigen richting treinstations en vliegvelden te bewegen.

Het Pentagon maakte eerder vandaag nog bekend dat het niet de indruk heeft dat de Russische troepen aan de Oekraïense grens zich daadwerkelijk terugtrekken, zoals Poetin maandag had beloofd.

'Ze zijn nog met tienduizenden'
Volgens schattingen van de NAVO waren er zo'n 40 duizend militairen in het grensgebied aanwezig. De militairen reizen volgens het ministerie voornamelijk door de lucht en over het spoor, om grote drukte op de snelwegen te voorkomen.

Op de Russische televisie is te zien hoe tanks en houwitsers over de weg vervoerd worden, maar het is niet duidelijk of het gaat om wapentuig uit het grensgebied. 'Ze zijn nog altijd met tienduizenden', zei de Amerikaanse admiraal John Kirby. 'We hebben nog geen activiteiten gezien die wijzen op terugtrekking.'

Mocht er nu daadwerkelijk sprake zijn van een terugtrekking, dan zou dat een hele opluchting zijn voor de regering in Kiev. Daar wordt gevreesd dat de Russen plannen hebben om het oosten van het land binnen te vallen.






Bron
Lees ook:  'Veel Russische troepen weg bij grens Oekraïne'





Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten