zondag 18 mei 2014

Nederlandse experts bieden Balkan steun bij watersnood

© reuters.
Twee Nederlandse experts zijn naar Servië en Bosnië vertrokken om daar de hulpverlening na de overstromingen te ondersteunen. Zij maken deel uit van een team internationale hulpverleners. Dat heeft het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zondag laten weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met het Rode Kruis over eventuele verdere hulpverlening.

De Balkan wordt momenteel getroffen door zware overstromingen. Deze hebben al zeker 35 levens geëist. In Bosnië gaat een Nederlandse hulpcoördinator werken die speciaal voor dit soort calamiteiten is opgeleid. In Servië is een waterdeskundige uit Nederland, die manieren bedenkt voor het stabiliseren van het waterpeil. Volgens Ploumen kan de Nederlandse expertise 'bij uitstek' bijdragen om de omvang van de ramp 'in te dammen'.

In Servië landden zondag twee vrachtvliegtuigen met voedsel, generatoren en ander materiaal. Ook Duitsland, Oostenrijk en enkele andere EU-lidstaten hebben hulpgoederen gestuurd. Bosnische militairen deelden voedsel en medische hulpgoederen uit vanuit onder meer een bulldozer.




Bron
Lees ook: Zwaarste overstromingen in Servië in 120 jaar
Lees ook: Duizenden geëvacueerd om overstromingen Servië
Lees ook: Kwart van Bosniërs getroffen door overstromingen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten