zaterdag 30 augustus 2014

Tanker met miljoen vaten olie van de radar 'verdwenen'


Zeereus schakelt bakens uit in kat-en-muisspel met Irak

© US Coast Guard.


Een olietanker met aan boord een miljoen vaten ruwe olie is in de Golf van Mexico van de radar verdwenen. Volgens media is er geen sprake van een scheepsramp, maar schakelde de bemanning van de zeereus United Kalavryta, die onder Iraaks-Koerdische vlag vaart, het AIS-volgsysteem mogelijk moedwillig uit wegens een dispuut met Irak over de export van olie.


Sinds gisteren is de Amerikaanse kustwacht elk spoor bijster van het enorme vaartuig. De tanker, die een vracht met een waarde van tientallen miljoenen euro's vervoert, voer kort voor de verdwijning nog voor de kust van Texas, zo schrijft The Independent.

Volgens persbureau Reuters is de uitschakeling van het volgsysteem de laatste ontwikkeling in het kat-en-muisspel tussen Irak en Iraaks-Koerdistan over wie het recht heeft om de ruwe olie uit te voeren. Autoriteiten in Baghdad claimen dat de autonome regio dat privilege niet toekomt en enkel de staat Irak de olie mag exporteren. Voor de regionale regering van Koerdistan is de uitvoerhandel cruciaal in hun streven naar onafhankelijkheid.

In een poging de controle over het schip en het kostbare goedje te veroveren, heeft Irak een rechtszaak aangespannen in de VS, maar die is maandag verworpen door de rechter. De rechtbank verklaarde zich onbevoegd om tussen te komen omdat de tanker zich op bijna 100 kilometer van de Amerikaanse kust bevond.

Een woordvoerder van de Amerikaanse kustwacht zegt tegen MailOnline dat het schip mogelijk in de Golf van Mexico haar baken heeft uitgezet. Volgens bronnen is de 'mysterieuze' verdwijning van de tanker geen alleenstaand geval en schakelen meer schepen met betwiste ladingen hun volgsysteem uit. De route van de boot is op die manier moeilijk te traceren, waardoor de vracht eventueel verdoken kan gelost worden.

Recent nog verdween een tanker met Koerdische olie van de radar in de buurt van het Egyptische Sinaï. Twee dagen later dook het schip zonder lading weer op nabij Israël.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten