donderdag 28 augustus 2014

Kiev roept op tot bevriezen tegoeden Rusland

Arseni Jatsenjoek. © afp.


De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft de Verenigde Staten, de Europese Unie en de landen van de G7 opgeroepen om Russische tegoeden te bevriezen. De maatregel zou moeten gelden totdat Rusland zijn veiligheidstroepen en militair materieel terugtrekt van Oekraïens grondgebied.

Jatsenjoek zei tijdens een kabinetsvergadering ook dat het ministerie van Financiën 340 miljoen dollar (ongeveer 257 miljoen euro) aan de centrale bank van Oekraïne verkoopt in een poging de kapitaalreserves aan te vullen en zo de hryvnia, de Oekraïense munt, te steunen.

In de eerste helft van augustus trok de centrale bank al zo'n 150 miljoen dollar (112 miljoen euro) uit om de waarde van de hryvnia met steunaankopen te stutten. Veel ruimte heeft Oekraïne echter niet, aangezien de reserves van het land steeds verder teruglopen. Jatsenjoek hoopt nu met een kapitaalinjectie die dalende trend te kunnen stoppen.

Door de aanhoudende onrust in het land staat de waarde van de hryvnia steeds verder onder druk. Half augustus zakte de munt tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar ooit. Valeria Gontareva, president van de centrale bank, zei toen in het Oekraïense parlement dat de hryvnia in een vrije val zit omdat burgers en bedrijven bang zijn voor een oorlog in het land.

Kiev beschuldigt Rusland ervan troepen te hebben gestuurd die de opmars van de separatisten moeten steunen. Moskou heeft meerdere malen ontkend te rebellen te bewapenen of hen heimelijk te steunen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten