donderdag 28 augustus 2014

Veiligheidsraad: laat gegijzelde VN-soldaten onmiddellijk vrij

Een blauwhelm op de Golanhoogten, waar Syrische rebellen en het regeringsleger met elkaar in gevecht zijn. © epa.


De 43 VN-militairen die zijn gegijzeld op de Syrische Golanhoogten, moeten 'onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf' worden vrijgelaten. Dat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vandaag geëist.

De blauwhelmen zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten door het jihadistische al-Nusrafront, dat strijdt tegen het Assad-bewind, in gijzeling genomen.

Onder de 1223 blauwhelmen op de Golanhoogten zijn ook Nederlanders. Geen van hen is in gijzeling genomen, liet een woordvoerster van het ministerie van Defensie weten. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn de gijzelnemers van het jihadistische al-Nusrafront.

De blauwhelmen zien in een bufferzone toe op een bestand tussen Syrië en Israël. Israël bezette tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 een deel van de Golanhoogten en annexeerde die later. De blauwhelmen komen behalve uit Nederland ook uit Ierland, India, Nepal, Fiji en de Filipijnen. Oostenrijk trok zijn blauwhelmen vorig jaar terug, omdat het gevaar door de burgeroorlog in Syrië tot een onaanvaardbaar niveau zou zijn gestegen.

In maart vorig jaar werden 21 Filipijnse blauwhelmen gegijzeld. Zij werden vastgehouden in de kelders van vier huizen in het dorp Jamia, ten oosten van het meer van Tiberias, en kwamen na korte tijd ongedeerd vrij.




Bron
Lees ook: Filipijnse VN'ers in gevecht op Golanhoogten
Lees ook: Al-Nusra eist ontvoering blauwhelmen Fiji op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten