zaterdag 30 augustus 2014

Leger Lesotho bezet overheidsgebouwen

Premier Thomas Thabane. © epa.


Het leger in Lesotho heeft twee politiebureaus ontwapend 'in een poging het land veilig te houden'. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd. Eerder deden nog berichten de ronde dat er een staatsgreep was gepleegd, maar volgens Ntlele Ntoi 'is de situatie in Lesotho, in de hoofdstad, weer normaal'.

In de ochtenduren klonk er in de straten van de hoofdstad Maseru geweervuur. Volgens Ntoi ging het om een schietpartij tussen miltiairen en agenten. Een militair en vier agenten raakten gewond.

Volgens het leger was er informatie binnengekomen dat de politieagenten van plan waren om bepaalde groepen te bewapenen in aanloop naar een demonstratie aanstaande maandag. Het leger heeft ingegrepen om bloedvergieten bij de demonstratie te voorkomen.

'De wapens zijn weggehaald en nu in bezit van het leger. De militairen zijn teruggekeerd naar hun barakken', aldus Ntoi. Hij ontkende dat er sprake was van een staatsgreep. 'We zijn nu en in de toekomst niet in de positie een machtsgreep te plegen. Het enige wat wij doen is ons mandaat uitvoeren om het land en onze bezittingen te beveiligen.'

De politieke spanningen in het koninkrijk zijn hoog sinds premier Thomas Thabane het parlement naar huis stuurde om zo onder een vertrouwensstemming uit te komen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten