woensdag 27 augustus 2014

Obama wil deze week oorlogsplan op tafel voor Syrië

President Obama © Getty.


Hooggeplaatste bronnen denken dat de VS hun militaire operaties tegen de Islamitische Staat zullen uitbreiden naar Syrië. Maar niemand weet precies hoe of wat de volgende stap zal zijn.

President Barack Obama wil tegen het einde van deze week beslissen of de operaties van de VS ook naar de thuishaven van de Islamitische Staat in Syrië uitbreiden. Maar over de mogelijke militaire operatie staat nog niets vast, dat meldt The Daily Beast.

Stroomversnelling
De moord op de Amerikaanse journalist James Foley en de militaire successen van IS drijven de Amerikaanse regering naar een gepast antwoord. De recente gebeurtenissen in Irak en Syrië vragen een snel antwoord om de situatie te stabiliseren. Maar plannen om luchtaanvallen uit te voeren zijn nog verre van compleet. Het Pentagon beschikt over te weinig informatie over de stellingen van IS in Syrië. Obama moet de operatie ook op diplomatiek, politiek en legaal niveau verdedigen.

'We moeten maar één man overtuigen: Obama'
De grote vraag blijft: valt Obama deze keer aan of bluft hij zoals vorige keer. Volgens een bron binnen regeringskringen hadden de topontmoetingen van gisteren maar één doel: Barack Obama overtuigen. Intussen vliegen er al spionagevliegtuigen over Syrië om informatie te verzamelen voor luchtaanvallen.

Dilemma in Syrië
In tegenstelling tot de bombardementen in Irak staat het Pentagon er alleen voor in Syrië. Hoewel Assad zijn hulp al heeft aangeboden om samen te werken in de strijd tegen IS. Maar dat is een aanbod dat de VS liever afslaat.

Met bombardementen tegen de Islamitische Staat helpen de Amerikanen Assad al een handje. Met de Syrische regering samenwerken, zou te ver gaan. Maar Assad is niet de enige mogelijke partner. Volgens Hadi Al Bahra, de leider van de Syrische Nationale Coalitie, moet Obama samenwerken met de strijdkrachten van The Free Syrian Army (FSA).

Wat is het verschil met 2013?
President Obama dreigde vorig jaar ook met een luchtoffensief in Syrië als Assad de 'rode lijn' zou overschrijden. De Syrische president ging duidelijk over die lijn, maar het bleef toen bij de dreigende taal van Obama. Het grote verschil vandaag is volgens voormalig CIA-driecteur Michael Morell dat IS een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid in de VS. Alle Amerikaanse veiligheidsdiensten maken zich zorgen over de westerse jihadisten die de terreurgroep aantrekt.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten