vrijdag 29 augustus 2014

Rusland plaatst bezorgde soldatenmoeders op lijst 'buitenlandse agenten'

Ludmila Hohlova, voorzitter van het Comité Soldatenmoeders, bij een checkpoint in Kostroma. © afp.


Rusland heeft soldatenmoeders die hun zorgen hebben geuit over de inzet van Russische militairen in Oekraïne op de lijst met 'buitenlandse agenten' gezet. Dat heeft het Russische persbureau Interfax vandaag gemeld.

Moskou plaatst non-gouvernementele organisaties die geld krijgen van buitenlandse regeringen of die de belangen zouden dienen van buitenlandse machten, op de lijst met 'buitenlandse agenten'.

Het gaat in dit geval om het Comité Soldatenmoeders van Sint Petersburg. Op hun website is te lezen dat de moeders zichzelf beschouwen als 'een regionale mensenrechtenorganisatie'. Het Comité is sinds 1991 actief en zet zich in voor 'het verenigen van publieke inspanningen om levens, de burgerlijke rechten en de gezondheid van dienstplichtigen en hun familieleden te beschermen.' Ook verlenen de moeders psychologische ondersteuning aan Russische burgers.

Soldatenmoeders hebben de afgelopen dagen laten weten dat families stoffelijke overschotten hebben teruggekregen en dat onduidelijk is waar de militairen zijn gestationeerd. Ook zouden militaire ziekenhuizen in de regio Rostov veel gewonden van Russische origine hebben binnengekregen.

Schending van de soevereiniteit
Moskou ontkent vooralsnog dat het militair actief is in Oekraïne, maar volgens de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Staten staat dit buiten kijf. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei vandaag nog tijdens een persconferentie dat Russische troepen gevechtsoperaties uitvoeren in Oekraïne. Het bondgenootschap ziet dat als een ernstige schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne.

Het Russische leger schiet volgens de NAVO zowel over de grens op Oekraïense doelen als in Oekraïne zelf. De NAVO had gisteren al satellietbeelden vrijgegeven waarop Russische troepen in Oekraïne te zien zouden zijn. Volgens Rasmussen heeft Rusland ook duizenden gevechtsklare militairen aan de grens met Oekraïne.

Ook leiders van de separatisten spraken gisteren van 'enkele duizenden' actieve Russische soldaten op Oekraïens grondgebied.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten