donderdag 4 september 2014

Irakese soldaat overleeft massa-executie van IS

© Twitter.


IS heeft na het overmeesteren van Tikrit meer dan 770 mensen vermoord tijdens massa-executies. De Irakese soldaat Ali dacht dat hij een van hen zou zijn. Op miraculeuze wijze wist hij echter te ontsnappen, zo bericht de Independent.

De 23-jarige Ali werd gevangen op 12 juni met duizenden andere mannen, toen hij probeerde te vluchten via de grote weg vanaf de militaire basis. Andere soldaten en officieren hadden hem geadviseerd om burgerkleding te dragen, zodat hij niet zou worden opgepakt door IS. De IS-strijders pakten echter zonder notie van kleding iedereen op, om de soldaten die sjiieten zijn, later die dag te executeren.

Dagen in het riet
Ali is ook sjiiet en werd verscheept in een container naar een geheime plek, waar een paar uur later alle mannen in groepjes van tien een voor een werden doodgeschoten. Ali werd niet geraakt, maar viel wel meteen neer op de grond. Doodstil lag hij te wachten tot de avond zou vallen. Om hem heen vielen de lichamen neer. Toen de duisternis viel en hij verlaten was door de levenden, verliet hij de plek. Tientallen levenloze lichamen liet hij achter.

Hij verstopte zich dagenlang in het riet van een rivierbank en vond contact met hulpverleners van Human Rights Watch. Met hun hulp is Ali inmiddels gevlucht naar een gebied wat niet is overmeesterd door IS-strijders. Ali's verhaal is uniek. In totaal zijn er volgens de IS (die soennieten zegt te 'beschermen') 1700 sji-itische soldaten van het Irakese leger vermoord.




Bron
Lees ook: 'Rechterhand IS-baas gedood bij Amerikaanse luchtaanval'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten