maandag 1 september 2014

Mysterie rond Stonehenge ontrafeld

© getty.


Het heeft zo'n 4.000 jaar geduurd, maar een van de mysteries van Stonehenge is eindelijk ontrafeld. De schijnbaar lukraak neergezette megablokken zouden ooit deel uitgemaakt hebben van een cirkel, meldtBBC.

Deccenialang hebben wetenschappers uitgebreide tests en opgravingen uitgevoerd om te weten te komen waar de ontbrekende stenen van het megalithische monument oorspronkelijk stonden. Maar zonder succes.

Nu blijkt dat het enige instrument dat nodig was om dit mysterie op te lossen een tuinslang is. Normaal gezien wordt het gras in en rond het monument netjes besprenkeld met water om het gezond te houden. De hordes toeristen die daar elke dag komen, willen immers graag een net gazon zien. Dit jaar bleek de slang echter te kort om de zuidwestelijke kant van het monument te bewateren.

Ontbrekende stenen
In het uitgedroogde gras doken al snel duidelijk plekken op waar de ontbrekende stenen vroeger stonden. Werknemer Tim Daw ontdekte de plekken. 'Ik herinnerde me dat wetenschappers op die plaatsen tevergeefs zochten naar aanwijzingen dat er ooit stenen lagen. Ze vonden echter nooit bewijs. Deze droge grasplekken kunnen aantonen dat daar ooit stenen stonden.'

Er valt echter nog een en ander te ontdekken over Stonehenge. De vraag hoe de mensen in 2300 voor Christus erin slaagden zulke grote rotsblokken te verplaatsen, blijft nog altijd onbeantwoord.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten