donderdag 4 september 2014

Reizende dievegge beroofde ruim 400 oudjes van juwelen


’Girl next door’ deed zich voor als medewerkster tehuizen

Een sieraad wat de vrouw heeft gestolen tijdens één van haar bezoeken. © Politie.nl.


De politie zit met honderden gouden en zilveren sieraden, die in twee jaar tijd door een 31-jarige vrouw zijn gestolen van bewoonsters van bejaardenhuizen. De vrouw heeft volgens de politie zeker 400 tot 500 bejaarden bestolen door met een smoes hun kamer binnen te dringen. Eind juli liep ze in het Twentse Delden tegen de lamp. Deze week is er een kijkdag op het politiebureau in Apeldoorn.

De dievegge reisde het hele land door, waar zij vooral toesloeg bij de wat oudere bejaardentehuizen. In de complexen deed de vrouw zich voor als bezoeker, maar bij het aankloppen bij een kamer als een medewerkster. Ze wisselde vaak van bejaardentehuis, maar ook van haarkleur en haarstijl.

Politiewoordvoerster Chantal Westerhoff sprak met Omroep Gelderland over het voorval. 'Het is een vrouw die niet opvalt, een 'girl next door'. Het leek net alsof ze gewoon op visite kwam. Zodra zij in iemands kamer stond, leek het alsof ze bij de verzorging hoorde', zegt ze.

Sluw
De vrouw bezocht oudere bejaardentehuizen, omdat de beveiliging daar minder goed is dan bij moderne huizen. Ze ging voornamelijk op dinsdagen en zondagen op pad en kwam dan rond het tijdstip van de lunch binnen. Uit ervaring wist zij dat het dan vrij stil is op de gangen in de huizen. Haar slachtoffers waren vooral oudere, en soms dementerende vrouwen.

Juwelen met een hoog goudgehalte kon ze aan een opkoper kwijt. Maar omdat de vrouw zo veel mogelijk sieraden tegelijk meegriste, had zij thuis nog honderden gouden en zilveren spullen van minder waarde liggen.

Kijkdag
Vrijdag is er een kijkdag op het politiebureau in Apeldoorn. Wie wil komen kijken, moet een paspoort en het proces-verbaal van de diefstal meenemen.Foto's van een aantal teruggevonden spullen staan op de site politie.nl. Een deel van de sieraden wordt vanavond ook getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds begint binnenkort een campagne om aandacht te vragen voor de beroving van oudere mensen. Steeds vaker weten criminelen met sluwe smoezen binnen te dringen bij een bejaarde om hun slag te slaan. Het Ouderenfonds vindt de ontwikkeling zorgelijk, zei een woordvoerster vandaag. 'Het beste advies is: doe nooit de deur open voor iemand die je niet kent.'

Er zijn volgens de organisatie geen recente cijfers bekend van berovingen van bejaarden, omdat slachtoffers uit schaamte geen aangifte doen. Een enquête in het najaar moet daar inzicht in geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten