vrijdag 5 september 2014

VS smeden internationale coalitie tegen IS

(VLNR) De Franse president Francois Hollande, Oekraïnse president Petro Poroshenko, Amerikaanse president Barack Obama, Britse premier David Cameron, Duitse bondskanselier Angela Merkel en Italiaanse premier Matteo Renzi houden een vergadering over de situatie in Oekraïne op de NAVO-top in Wales. © afp.


De Verenigde Staten zijn druk bezig een kerncoalitie te smeden om de strijd aan te binden met de terreurorganisatie Islamitische Staat. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft op de NAVO-top in Wales negen bondgenoten opgeroepen in een of andere vorm een bijdrage te leveren.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen en Canada hebben overleg gevoerd. Australië nam als niet NAVO-lid deel aan de besprekingen. Volgens Kerry blijft het uitgangspunt dat er geen grondtroepen naar Irak worden gestuurd om de strijd met IS aan te binden. 'Een strijdplan moet klaar zijn voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die later deze maand wordt gehouden,' aldus de minister.

Iraakse veiligheidstroepen
'We moeten ze op manieren aanvallen die ervoor zorgen dat ze geen gebieden meer kunnen veroveren, we moeten de Iraakse veiligheidstroepen en anderen in de regio die bereidt zijn het tegen ze op te nemen versterken, zonder troepen van onszelf in te zetten', hield Kerry de vergadering van de tien landen voor. 'Het lijkt me duidelijk dat de rode lijn voor iedereen die hier aanwezig is: geen troepen op de grond is.'




Bron
Lees ook: Obama: We takelen IS toe en verslaan ze
Lees ook: Luchtaanval VS bij dam in Irak
Lees ook: Iran: er is iets mis met coalitie tegen IS
Lees ook: Strategie Obama tegen IS kritisch onthaald

Geen opmerkingen:

Een reactie posten