zaterdag 21 april 2012

Kan verstopte watervoorraad onder Afrika droogteprobleem oplossen?

Wetenschappers zijn er van overtuigd dat er in Afrika, het 'droge continent', een verstopte watervoorraad zit. Britse onderzoekers spreken over een hoeveelheid water die maar liefst honderd keer de hoeveelheid is van het oppervlaktewater. De grootste opslag zou in Noord-Afrika onder de Sahara-woestijn liggen, meerbepaald onder Libië, Algerije en Tsjaad.

Het team van de British Geological Survey (BGS) en University College London (UCL) bracht de potentiële opbrengst van de 'geheime' grondwatervoorraad in kaart en plaatste de resultaten van het onderzoek in Environmental Research Letters. De wetenschappers willen benadrukken dat het niet verstandig is om op grote schaal naar het grondwater te gaan boren omdat een deel van de bassins ruim 5.000 jaar geleden voor het laatst met water gevuld werd.

In Afrika zitten meer dan 300 miljoen mensen zonder veilig drinkwater. Doordat de bevolking almaar groter wordt, groeit de vraag naar water enorm. Volgens de Britse onderzoekers is de verstopte watervoorraad voldoende om mens en landbouw van water te voorzien, op voorwaarde dat er niet te kwistig mee wordt omgegaan.

"We moeten eerst zien te weten komen of het water al dan niet drinkbaar is alvorens ze beginnen te boren", aldus Dr Alan MacDonald van de BGS aan de BBC.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten