zondag 15 april 2012

"Titanic geeft menselijke resten prijs"

In de buurt van het wrak van de Titanic, het legendarische schip dat precies honderd jaar geleden zonk, bevinden zich mogelijk nog menselijke resten van verdronken opvarenden. Die mening is althans de Amerikaanse overheid toegedaan nadat foto's zijn vrijgegeven waarop volgens experts menselijke overblijfselen te zien zijn. Een woordvoerder denkt dat er zich nog meer resten in de romp van het schip kunnen bevinden.

Vooral de foto van laarzen en een jas op de zeebodem spreekt tot de verbeelding. "Je kan aan de vorm afleiden dat hier een persoon terecht is gekomen", stelt James Delgado van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), dat de foto's vrijgaf naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de ramp. Botten zijn er alvast niet te zien maar volgens de wetenschapper kunnen er mogelijk wel forensische sporen van het slachtoffer in de modder te vinden zijn.

Tot dusver hielden onderzoekers vol dat op de laatste rustplaats van de Titanic geen stoffelijke resten van verdronken opvarenden zijn te vinden. De bewuste foto dateert namelijk al van een onderwaterexpeditie in 2004. Toen werd het beeld echter zodanig gecropped dat alleen het schoeisel zichtbaar was. Het NOAA besloot de foto nu in zijn geheel vrij te geven om aandacht te vragen voor het behoud van het wrak.

James Cameron, die zelf 33 keer naar het wrak heeft gedoken, reageert kritisch in de New York Times: "Ik heb niet één keer menselijke resten gezien, wel kleren en schoenen."

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten