Een Deense spermadonor heeft aan minstens vijf baby's een zeldzame genetische afwijking doorgegeven. Met sperma van de man zijn 43 baby's in 10 landen geboren. Aan zeker vijf van hen heeft hij via zijn sperma de zenuwziekte NF1 doorgegeven.
De ernstige afwijking kan tumoren, misvormde beenderen, leerachterstand en zelfs kanker veroorzaken. Een ziekenhuis dat op de hoogte was van de geboorte van een kind met die afwijking, bleef zijn sperma toch gebruiken. Het precedent doet vragen rijzen over de veiligheid van spermadonors.
Erfelijke aandoening
NF1, of neurofibromatose van het type 1, was vroeger ook bekend als de ziekte van Von Recklinghausen. Het is een erfelijke aandoening die vooral zenuwweefsels aantast. Neurofibromatose komt slechts voor bij 1 op 3.000 tot 4.000 mensen en wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen voor het eiwit neurofibromine.
Het is een ernstige aandoening die onder meer hoge bloeddruk veroorzaakt, maar ook kan leiden tot onder meer (kanker)tumoren, epilepsie, autisme, hoofdpijn, pschychische problemen, leerachterstand, autisme, vervormde beenderen en oogafwijkingen. In de helft van de gevallen wordt de ziekte doorgegeven via een van de ouders.
Zweden
Nordisk Cryobank, de kliniek in Kopenhagen waar de Deense man zijn zaad doneerde, screende de sperma, maar die onderzoeken brachten de genmutatie niet aan het licht. Volgens een woordvoerder werden achttien van de met gebruikmaking van zijn sperma verwekte kinderen geboren in Zweden en Denemarken. Meer details kan de kliniek niet prijsgeven wegens privacyredenen.
De hele zaak veroorzaakt veel ophef in Denemarken. Er komen strengere regels. Zo zal vanaf oktober de sperma van een donor voor maximaal twaalf inseminaties gebruikt mogen worden.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten