maandag 24 september 2012

Japan stuurt delegatie om conflict met China te sussen

Japan stuurt een hoge diplomatieke delegatie naar China in een poging het opgelaaide conflict over de betwiste eilanden te sussen. Dat hebben regeringsfunctionarissen in Tokio vandaag gezegd.

Japans Onderminister Chikao Kawai van Buitenlandse Zaken ontmoet tijdens een tweedaags bezoek zijn Chinese ambtgenoot om de kwestie te bespreken. Beide landen zeggen al decennia lang aanspraak te maken op de onbewoonde eilandjes die niet alleen strategisch belangrijk zijn, maar mogelijk ook economisch: er zouden grote olievoorraden liggen. De eilanden worden bestuurd door Japan, maar geclaimd door China.

"Krachtig protest tegen Chinese schepen"
China wacht deze gesprekken duidelijk niet af, want ondertussen hebben vier Chinese surveillanceschepen vandaag enkele uren rondgevaren in wat Japan beschouwt als zijn territoriale wateren bij de onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee, waarover Japan en China ruzie maken.

Al enkele weken zijn de relaties tussen de twee landen bekoeld. Zowel Japan als China claimt de eilanden. De ruzie over de archipel duurt al tijden, maar is de afgelopen weken opgelaaid. Eerder deze maand kocht Japan enkele eilanden van de particuliere eigenaar. Dat leidde tot rellen in China. Japanse ambassades, consulaten en bedrijven werden aangevallen.

De Chinese schepen zouden toebehoren aan de scheepvaartpolitie en de visserij-administratie. Ze naderden tot twintig kilometer van twee eilanden van de archipel in de Oost-Chinese Zee, zegt de Japanse kustwacht. Het gaat niet om militaire schepen, maar om schepen die erop moeten toezien dat de wet gehandhaafd wordt rond de door China geclaimde archipel.

De Japanse regering tekende onmiddellijk "krachtig protest" aan via de diplomatieke kanalen, meldde een woordvoerder van de regering.






Japanse bedrijfsleiders
Daarnaast is ook een jaarlijks bezoek van Japanse bedrijfsleiders aan China is voor de eerste keer in 37 jaar geannuleerd wegens de territoriale geschillen tussen beide landen.

De 175 bedrijfsleiders zouden naar Peking reizen naar aanleiding van feestelijkheden voor de 40ste verjaardag van de normalisering van de diplomatieke relaties tussen China en Japan. Er was onder meer een ontmoeting gepland met de Chinese premier Wen Jiabao.

Door de oplopende spanningen werd eerder al een ceremonie voor die 40ste verjaardag uitgesteld.

Taiwan
Ook Taiwan zegt aanspraken te maken op de eilandjes. Een Taiwanese vissersvloot van 78 schepen is onderweg vanuit de Taiwanese haven Suao, aldus een van de organisatoren. De Taiwanezen benadrukken dat ze al eeuwenlang vissen in de wateren rond de eilandjes.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten