woensdag 22 mei 2013

Is de bron van de eeuwige jeugd ontdekt?

Antibiotica kunnen het leven aanmerkelijk verlengen, althans bij wormen en muizen. De bevindingen kunnen in de toekomst ook voor mensen relevant zijn. Een belangrijke wetenschappelijke doorbraak; is de bron van de eeuwige jeugd ontdekt?

Antibiotica maken de mitochondriën - de energiecentrales van de cel - minder actief, waardoor de dieren veel ouder worden en ook nog eens langer gezond en fit blijven. Dat schrijft een groep internationale wetenschappers in Nature, meldt Volkskrant.nl.

Hoofdonderzoeker Riekelt Houtkooper, medisch bioloog in het AMC, benadrukt dat antibiotica geen levenselixer vormen. Die geneesmiddelen ontregelen bij mensen de werking van darmbacteriën, waardoor bij langdurig gebruik schade oplevert. Het is zaak een ander medicijn te vinden of te ontwikkelen met hetzelfde effect, zegt hij.

De komende jaren wordt uitgezocht hoe die inzichten kunnen worden vertaald naar de mens, zegt Houtkooper. Groot voordeel: de genen en de biochemische routes die verband houden met veroudering komen bij wormen, muizen en mensen sterk overeen.

In eerdere studies naar veroudering is steeds gebruik gemaakt van muizen met kunstmatig uitgeschakelde genen. Nu tonen de wetenschappers aan waarom muizen in een natuurlijke populatie sterk in leeftijd kunnen verschillen. 'Dat heeft te maken met een kleine variatie in de activiteit van genen. Een variatie die bij ons allen kan voorkomen.'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten