Op korte termijn zullen de temperaturen wereldwijd minder snel stijgen dan gedacht. Dat is het gevolg van nieuwe berekeningen, nu de Aarde in het eerste decennium van deze eeuw minder snel opwarmde, dan in de laatste tien jaar van de vorige. Maar tot significant betere vooruitzichten voor de lange termijn leidt dat niet.
Volgens een nieuwe studie kan de opwarming van de aarde de komende decennia langzamer verlopen dan tot dusver berekend. Op lange termijn verandert dit echter niets aan de rampzalige gevolgen die van de klimaatverandering verwacht worden, schrijven internationale teams van onderzoekers van de universiteit van Oxford in het vakblad Nature Geoscience. Het is alleen onwaarschijnlijk dat extreme scenario's die tot nog toe berekend werden voor de opwarming in de komende vijftig tot honderd jaar, werkelijkheid worden. Enkele modellen gingen daarbij van een temperatuurstijging van wel 3 graden Celsius uit.
De wetenschappers voorspellen in hun studie een opwarming met 0,9 tot 2 graden in de komende decennia. 'De opwarming valt daarmee iets lager uit dan in enkele klimaatmodellen berekend was', zegt Richard Allan van de Britse universiteit Reading over de studie. Het totaalbeeld blijft echter hetzelfde. Dit is zeker geen reden om achterover te leunen, schrijft hij in een commentaar.
Bron
Lees ook: 'Nieuwe 'ijstijd' verwacht tegen 2030'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten