zondag 14 juli 2013

Belgisch meisje (9) overleden door bacterie in bbq-vlees

Aischa Kalilova, een 9-jarig meisje uit de Belgische plaats Balen, is overleden in een ziekenhuis in Leuven na het eten van een stukje slecht doorbakken rundvlees, waardoor ze een zeldzame bacteriële infectie opliep. Dat hebben Belgische media zondag bericht.

Het meisje raakte vorige week besmet met de E.colibacterie na een barbecue bij haar ouders thuis. Ze werd opeens zwaar ziek en had buikpijn en diarree. Daarna vielen haar nieren uit. Donderdag kreeg ze een hartstilstand. Ze overleed zaterdag.

Familie van het meisje had eerder deze week een foto van het meisje in haar ziekenhuisbed op Facebook gezet. Volgens VTM om iedereen bewust te maken van het gevaar van het eten van rauw vlees.

E.colibacteriën
Volgens artsen is de infectie veroorzaakt door het HUS-syndroom (hemolytisch-uremisch syndroom), een bacteriële infectie veroorzaakt door E.colibacteriën. Volgens bacterioloog Jan Verhaegen van het Universitair Ziekenhuis in Leuven komt deze infectie in de zomer wel vaker voor als er veel wordt gebarbecued. 'Men moet echt vermijden dat rundvlees niet goed gebakken op tafel komt, want dat is de belangrijkste voedingsbodem voor deze bacterie, die overigens niet voorkomt in ander vlees', legde Verhaegen in Het Nieuwsblad uit.

HUS is een zeldzame aandoening, waarvoor volgens de bacterioloog vooral kinderen en ouderen gevoelig zijn. De aandoening kan fataal zijn. 'Een kwart van de patiënten herstelt wel, maar zij hebben dan ernstige nierstoornissen, waardoor ze nog jaren aan de nierdialyse moeten', stelt Verhaegen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten