dinsdag 16 juli 2013

Man zonder geheugen stelt artsen voor raadsel

Amerikaanse artsen tasten volkomen in het duister over de identiteit van een man die in februari bewusteloos werd aangetroffen in een motelkamer in Palm Springs, Californië. Volgens zijn papieren zou het gaan om de 61-jarige Michael Boatwright, maar nadat de man bij bewustzijn was gekomen, noemde hij zichzelf Johan Ek en sprak hij alleen Zweeds.

Ziekenhuispersoneel vermoedde destijds dat hij in Palm Springs was voor een tennistoernooi. Hij had een tas met sportkleding en tennisrackets bij zich. Zijn identiteit werd afgeleid uit de vier identificatiebewijzen die hij bij zich droeg: een paspoort, een identiteitskaart van de staat Californië, een verzekeringskaart voor oud-militairen en een pasje van de sociale dienst. Overal stond zijn naam vermeld als Michael Thomas Boatwright, maar tot nu toe heeft zich niemand voor hem gemeld.

Letsel
In maart werd vastgesteld dat hij leed aan zogeheten Transient Global Amnesia (TGA), ofwel voorbijgaand geheugenverlies. Dat wordt meestal veroorzaakt door lichamelijk of geestelijk letsel en kan enige maanden duren. Daarbij doet zich plotseling, onaangekondigd reisgedrag voor. Ook nemen patiënten soms een nieuwe identiteit aan.

De man heeft volgens maatschappelijk werkers geen idee hoe hij geld moet wisselen, hoe het openbaar vervoer werkt of hoe hij ergens tijdelijk onderdak kan vinden. Hij heeft evenmin herinneringen aan de zoon en twee ex-echtgenotes die hij zou moeten hebben. Hij beschikt niet over een bron van inkomsten, maar heeft wel een aantal Chinese bankrekeningen. Op de enige rekening waar hij bij kan, staat slechts 7 dollar.


Goede gezondheid
Afgezien van zijn geheugenverlies verkeert de man in goede gezondheid. Hij verblijft in een medisch centrum in Palm Springs, maar omdat hij voor zover bekend niet is verzekerd, moet worden uitgezien naar een alternatief.

Omdat geen naaste verwanten konden worden opgespoord, bestaat nog steeds onduidelijkheid over zijn herkomst. Hij beschikt over foto's uit zijn kindertijd die duidelijk in Zweden zijn gemaakt. Tegen de krant The Desert Sun zei hij: 'Soms ben ik heel verdrietig, soms ben ik woedend over de hele situatie en het feit dat ik niemand ken. Ik herken helemaal niemand.'

Zus en Zweden
Verschillende mensen hebben de afgelopen uren in de commentaren onder het stuk over Boatwright op de nieuwswebsite mydesert.com laten weten dat ze hem herkennen. Onder hen zou zijn zus zijn, de Amerikaanse Michelle Brewer, die laat weten in geen jaren contact met hem te hebben gehad. Ook mensen in Zweden zeggen te weten wie hij is. Volgens hen heeft Boatwright jaren in Zweden gewoond en er de taal geleerd.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten