maandag 20 januari 2014

Duitsers halen tonnen goud terug uit New York

© anp.



De Duitse centrale bank is van plan dit jaar 30 tot 50 ton goud dat ligt opgeslagen in New York naar Duitsland te verschepen. Dat liet een woordvoerder van de Bundesbank maandag weten.

De Bundesbank kondigde een jaar geleden aan de helft van het Duitse goud dat is opgeslagen in het buitenland naar Duitsland te zullen brengen na zorgen over de veiligheid van de Duitse goudreserves. Het gaat daarbij om 374 ton goud dat is opgeslagen in kluizen van de Franse centrale bank in Parijs en nog eens 300 ton bij de centrale bank in New York. Deze terughaalactie moet in 2020 worden afgerond. De Duitse goudreserves bij de Britse centrale bank blijven onveranderd.

De Duitse goudreserves bedroegen eind november 3387 ton, aldus de World Gold Council. Daarmee heeft Duitsland na de Verenigde Staten de grootste goudreserves ter wereld.

De Nederlandse goudreserves bedragen ruim 600 ton. Daarvan ligt ongeveer 10 procent opgeslagen bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De rest is opgeborgen in Londen, Ottawa en New York. Ook in Nederland zijn er zorgen geuit over de buitenlandse opslag van Nederlands goud.

DNB liet in een reactie weten dat er geen plannen zijn om Nederlands goud weg te halen uit het buitenland. 'DNB kiest ervoor delen van de goudvoorraad in bewaring te geven bij drie centrale banken met een uitstekende staat van dienst, waarmee zij al decennialang een goede relatie heeft. De spreiding over verschillende locaties vergroot de veiligheid van de opslag en maakt dat goud onder alle omstandigheden beschikbaar is', aldus een verklaring van de centrale bank.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten