woensdag 22 januari 2014

Vijandigheid overheerst op vredesconferentie over Syrië

© epa.



De vredesconferentie over Syrië is vandaag begonnen met een herhaling van standpunten. In het Zwitserse Montreux werd duidelijk dat er nog heel wat moet gebeuren voordat de partijen uit hun loopgraven komen en echt gaan onderhandelen. Verontwaardiging en vijandigheid voerden op de eerste dag de boventoon.

De leider van de Syrische oppositie in ballingschap, Ahmad Jarba, herhaalde dat president Bashar al-Assad van het politieke toneel moet verdwijnen omdat hij schuldig is aan 'naziachtige oorlogsmisdaden'. Hij daagde de Syrische delegatie uit zichzelf van Assad los te maken.

Beschuldigingen over en weer
Dat zit er vooralsnog niet in. Assad blijft in het zadel en peinst er niet over om samen te werken met haar vijanden, zo maakte de delegatie duidelijk. 'Deze conferentie kan niet slagen, want politiek en terrorisme gaan niet samen', constateerde minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem. Beschuldigingen vlogen over en weer.

Buiten werd gedemonstreerd, zowel tegen als voor Assad. Zo'n 250 voorstanders van het regime riepen dat de Syrische president 'een bolwerk is tegen de barbarij van de Saudi's en tegen de terroristen'. Onder de betogers waren Syriërs, Libanezen, Iraniërs en Turken die volgens lokale media onder meer in Nederland en België wonen.


Moed erin houden
Hoewel de conferentie niet hoopvol begon, vielen resultaten ook niet te verwachten op dag één, die bestond uit openingstoespraken. Inhoudelijke onderhandelingen staan gepland voor vrijdag, in Genève. VN-gezant Lakhdar Brahimi tempert de verwachtingen: het valt nog te bezien of hij de partijen zo ver weet te krijgen dat ze het gesprek aangaan, zei hij.

VN-chef Ban Ki-moon probeerde de moed erin te houden. 'Mogen beide Syrische delegaties worden geleid door wijsheid, een diep gevoel voor urgentie, de geest van het compromis en de vastberadenheid om een einde te maken aan het lijden van het volk', zei hij na de eerste bijeenkomst, waar ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bij aanwezig was.

Rutte en Rohani
Veel partijen ontbreken bij het overleg. De Syrische Nationale Raad die wel aan tafel zit, geniet nauwelijks steun van strijders. Ook Iran, een belangrijke bondgenoot van het Syrische regime, is er niet bij.

De Iraanse president Hassan Rohani was vandaag overigens wel in Zwitserland: op het World Economic Forum in Davos. Hij sprak daar met de Nederlandse premier Mark Rutte, die bij hem aandrong op een 'constructieve opstelling' inzake Syrië.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten