maandag 20 januari 2014

85 rijkste mensen even vermogend als armste helft van wereldbevolking

De 85 allerrijkste mensen ter wereld bezitten bij elkaar even veel geld als de 3,5 miljard armste mensen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Oxfam Novib. De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking waarschuwt dat de kloof tussen arm en rijk in de wereld steeds groter is geworden door een soort machtsovername van rijke elites, die het politieke proces naar zich toe hebben getrokken en regels van het economische syteem in hun voordeel gebruiken.

Oxfam Novib presenteerde het rapport 'Working for the Few' tijdens het 'World Economics Forum' vandaag in Davos. De organisatie is bezorgd over de 'extreme mate' van financiële ongelijkheid die er momenteel heerst. Gevreesd wordt dat de politieke stabiliteit erdoor in gevaar komt en sociale problemen verder op de spits gedreven worden. Dat laatste zal weer leiden tot andere ongelijke verhoudingen, zoals die tussen mannen en vrouwen. In het rapport worden nog andere nadelen van financiële ongelijkheid genoemd; volgens Oxfam is het niet alleen moreel onaanvaardbaar, maar heeft het bijvoorbeeld ook een negatief effect op economische groei en het terugdringen van armoede.

Van generatie op generatie
Als er niets verandert, zijn de effecten niet meer terug te draaien, meent Oxfam, en zal er een 'kansenovername' komen, waarbij alleen de kinderen van de allerrijksten profiteren van belastingvoordelen, de beste opleidingen en gezondheidszorg. Dat veroorzaakt een zichzelf versterkende vicieuze cirkel van voordelen die van generatie op generatie worden doorgegeven.


Enkele cijfers: de rijkste 1 procent van de wereld bezit gezamenlijk 110 triljoen dollar, wat 65 keer zoveel is als de armste helft van de wereldbevolking heeft. De armste helft van de wereldbevolking heeft in totaal even veel geld als de rijkste 85 mensen ter wereld. In totaal leven zeven op de tien mensen in een land waar de financiële ongelijkheid de laatste 30 jaar is toegenomen.

Goede voorbeelden
Maar deze gevaarlijke trend kan een halt toe worden geroepen, zo is ook te lezen: 'Het goede nieuws is dat er duidelijke succesvolle voorbeelden zijn; van zowel vroeger als nu. In de Verenigde Staten en Europa is de drie decennia na de Tweede Wereldoorlog de ongelijkheid verminderd, terwijl de welvaart juist toenam. In Latijns-Amerika is de ongelijkheid de afgelopen tien jaar duidelijk afgenomen door een progressiever belastingstelsel, sociale bescherming en fatsoenlijk werk.'

Premier Rutte en ministers Dijsselbloem van Financiën en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reizen deze week naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten