zondag 2 maart 2014

Dit jaar een van de warmste winters

Op het strand van Scheveningen genieten mensen van het mooie weer op de laatste zondag van 2013. © anp.



Deze winter wordt een van de warmste winters sinds het begin van de metingen in 1901. Met een gemiddelde tot nu toe van 5,9 graden, komt de winter op de tweede of derde plek van zachte winters, verwacht Weeronline.nl.

De meteorologische winter begon op 1 december en eindigt op 28 februari.Weeronline.nl voorziet voor de komende dagen ook geen spoor van kou. Op de eerste plek van warme winters staat 2007. Toen was het gemiddeld 6,6 graden. Het record van het minste aantal dagen vorst stamt ook uit dat jaar: 15 dagen. Deze winter heeft het nog maar 10 dagen gevroren, dus het record kon wel eens verbroken worden.

Tuinplanten
Door de warme winter liggen tuinplanten ruim een maand voor op schema. Veel planten hebben al blad of staan in bloei, meldt De Natuurkalender, waardoor het wel lente lijkt. Bij De Natuurkalender zijn de eerste bloeiwaarnemingen gemeld van maarts viooltje, dotterbloem, speenkruid en hondsdraf.

Vergeleken met de jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw liggen de ontwikkelingen in de natuur 4 tot 5 weken voor op het normale schema.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten