zondag 2 maart 2014

Het geheim van oudste vrouw ter wereld is slaap en sushi


Okawa kent het geheim voor een lang leven: sushi eten, voldoende slapen en altijd rustig blijven. © getty.



Hét geheim om heel oud te worden? Volgens Misao Okawa is het simpel: 'Eet veel sushi, slaap acht uur per nacht en blijf altijd rustig.' De Japanse wordt woensdag 116 en is daarmee de oudste vrouw ter wereld.

De dochter van een kimono-maker werd de oudste na het overlijden van haar 116-jarige landgenoot Jireomon Kimura in juni 2013. Volgens deskundigen is het geen toeval dat de oudste opnieuw uit Japan komt. Het Aziatische land telt vandaag al 54.397 honderdjarigen waaronder 282 die de gezegende leeftijd van 110 bereikt hebben. 'Mevrouw Okawa eet drie grote maaltijden per dag en slaapt acht uur per nacht', zegt Tomohito Okada, manager van het rusthuis waar Okawa al 18 jaar woont. 'Ze is dol op sushi en ze wil absoluut een keer per maand makreel met rijst op het menu.'

Al 83 jaar weduwe

Gevraagd naar de mooiste momenten in haar rijkgevulde leven antwoordt Okawa zonder aarzelen, haar huwelijk. In 1919 stapte ze in het huwelijksbootje met Yukio Okawa. Samen kregen ze drie kinderen. Een zoon en dochter kregen alvast de goede genen mee. Ze zijn al 94 en 92 jaar oud. Okawa heeft ook vier kleinkinderen die op hun beurt zes kinderen hebben. Het overlijden van haar echtgenoot doet nog altijd pijn. Ze verloor haar man in juni 1931. Al 83 jaar leeft ze als weduwe, het is haast ondenkbaar.

De gemiddelde leeftijd van de Japanse vrouw bedraagt vandaag al 85,9 jaar. 87 procent van de honderdjarigen in Japan zijn vrouwen. Mannen bereiken er gemiddeld de leeftijd van 79,6 jaar. Volgens deskundigen zijn er een aantal verklaringen voor die hoge leeftijden in het land van de rijzende zon zoals het uitgebreide gezondheidssysteem, de steun van de gemeenschap en het aanmoedigen om ook op hoge leeftijd fit te blijven. Daarnaast investeren Japanners veel in gezonde voeding, een combinatie van vis, rijst, groenten en fruit.


Gerentoloog Yasuyuki Gondo, professor aan de universiteit van Osaka weet dat er meer nodig is dan een goed dieet en een prima gezondheidszorg. 'Uit ons onderzoek blijkt dat de meerderheid van de honderdjarigen ook mentaal sterk zijn en dat ze prima kunnen omgaan met het ouder worden.' Zo leven mensen met een sterke wil en een gezonde nieuwsgierigheid ook langer dan gemiddeld. Toen Okawa een tijdje terug haar been brak, bleef ze niet in bed liggen, maar deed ze beenoefeningen. Toen ze de vraag kreeg wat ze aan het doen was, antwoordde ze dat ze haar lichaam in topvorm wilde houden.

Woensdag wordt het een overrompeling in het rusthuis. De nationale media zullen dan massaal present zijn om haar verjaardag te vieren. 'Dan gaan we samen van een stukje taart genieten. Neen, we gaan geen 116 kaarsjes uitblazen, dat zou te gevaarlijk zijn', lacht Okawa.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten