woensdag 5 maart 2014

Geheime documenten geven inkijkje in leven Janoekovitsj

Viktor Janoekovitsj, ex-president van Oekraïne en zijn persoonlijke bodyguard Kostyantyn Kobzar © AP.



Op internet zijn diverse documenten gepubliceerd die oorspronkeljk in het bezit waren van Kostyantyn Kobzar, hoofd beveiliging van de ex-president van de Oekraïne, Viktor Janoekovitsj.

Kozbar was sinds 2009 verantwoordelijk voor de veiligheid van Janoekovitsj. Hij woonde in een bescheiden huis vlakbij de presidentiële woning. Journalistenvan yanukovychleaks.org kregen de documenten van de persoonlijke beveiliger in handen, vlak voordat zijn woning geplunderd werd. De documenten geven een inkijkje hoe een en ander toeging rond de entourage van de de inmiddels gevluchte ex-president.

Uit de documenten blijkt ondermeer dat Kobzars personeel met meer dingen bezig was dan alleen met de beveiliging van de president. Zo zouden zij betrokken zijn geweest bij de ernstige mishandeling van Tetyana Chornovol, een verslaggeefster die onderzoek deed naar de persoonlijke rijkdom van Janoekovitsj en andere topambtenaren. In een notieboekje wordt beschreven hoe zij op 25 december van vorig jaar aangevallen werd.

Uit andere documenten blijkt dat Janoekovitsj tijdens briefings onjuist werd voorgelicht over het aantal demonstranten bij een bepaalde protestbijeenkomst. De briefing rept over 3000 demonstranten terwijl de internationale media sprake over tienduizenden demonstranten.

De gevluchte Viktor Janoekovitsj bevindt zich mogelijk in Rusland en beschouwt zichzelf nog steeds als de enige echte president van Oekraïne.

De komende dagen zullen meer documenten online gezet worden dooryanukovychleaks.org




Bron

Lees ook :Inval in kantoor zoon Janoekovitsj Genève
Lees ook: Geld van Janoekovitsj niet veilig in Zwitserland
Lees ook : Nieuwe premier Oekraïne: Janoekovitsj verduisterde 51 miljard euro
Lees ook: De Janoekovitsj-leaks: uit een meer worden corruptie-bonnetjes opgedoken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten