woensdag 5 maart 2014

Nederland pakt weggesluisd Oekraïens corruptiegeld aan

Minister Dijsselbloem. © anp.



Nederland onderzoekt of er Oekraïense vermogens in Nederland zijn geparkeerd die via corruptie of illegale praktijken zijn verkregen. Als daarvan een vermoeden bestaat, wordt er beslag gelegd op de tegoeden. Dat beloofde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een debat in de Tweede Kamer.

Die had hem via een motie van GroenLinks opgeroepen per direct in te grijpen en niet langer te wachten, omdat anders het risico bestaat dat het geld wegvloeit uit Nederland. Volgens de Kamer mag Nederland geen belasting- en witwasparadijs zijn voor corrupte lieden uit Oekraïne.

Geld dat door corruptie is vergaard door oud-president Victor Janoekovitsj en zijn getrouwen en naar het buitenland is weggesluisd, moet terug naar Oekraïne, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

De Europese Unie brengt donderdag de namen naar buiten van 18 Oekraïners die Oekraïense staatsfondsen hebben verduisterd. Hun financiële tegoeden in de EU worden bevroren. De Kamer vindt dat Nederland ook onderzoek moet doen naar het vermogen van Oekraïense oligarchen die niet op de EU-lijst staan en waar nodig beslag moet leggen op die gelden.

Transacties stilgelegd
Bij de politie zijn al meldingen binnengekomen over geld uit Oekraïne dat mogelijk via corruptie is verkregen en via Nederland moest worden weggesluisd. Dijsselbloem kon niet zeggen om hoeveel verdachte transacties het gaat. Wel gaf hij aan dat deze transacties kunnen worden stilgelegd als er vermoedens zijn dat er iets loos is. Banken en trustkantoren zijn verplicht verdachte transacties te melden.



Tijdens het debat bleek ook dat een Kamermeerderheid achter het Europese voorstel staat om het noodlijdende Oekraïne financieel met 11 miljard euro te steunen. Daarbij gaat het vooral om leningen die onder voorwaarden worden verstrekt. De PVV en onder meer de SP zijn fel tegen deze financiële steun vanwege de corruptie in Oekraïne.

De Europese leiders die donderdag in Brussel bijeenkomen voor een extra top over de crisis in Oekraïne, zullen volgens Dijsselbloem geen besluit nemen over het steunpakket. Over de gelden wordt apart besloten via andere kanalen, zoals de banken die de leningen verstrekken. Volgens Dijsselbloem is het pakket ook niet meer dan 'een inventarisatie van mogelijkheden die er zijn'. Veel geld was al beschikbaar of stond volgens hem al klaar voor Oekraïne.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten