maandag 1 juni 2015

Belgen behoren tot de gelukkigste inwoners van Europa

© thinkstock.


PEILING Met een algemene tevredenheidsscore van 7,6 horen de Belgen bij de gelukkigste inwoners van de Europa. De Denen, Finnen en Zweden (8,0) zijn het gelukkigst, ook de Nederlanders en de Oostenrijkers (7,8) voelen zich iets beter in hun vel dan wij. Het Europese gemiddelde bedraagt 7,1. Dat zijn de conclusies van de eerste studie van Eurostat naar de bepalende factoren voor een goede levenskwaliteit.

Omdat economische en sociale indicatoren zoals het bruto binnenlands product niet volstaan om aan te tonen hoe goed of slecht mensen het stellen, heeft Eurostat, het statistisch bureau van de EU, voor het eerst objectieve parameters samengegoten met subjectieve inschattingen van het leven. Het doel is "een licht te werpen op wat een impact kan hebben op de levenskwaliteit", zegt directeur-generaal Walter Radermacher maandag.

(On)gelukkig
Met een algemene tevredenheidsscore van 7,6 horen de Belgen bij de gelukkigste inwoners van Europa. De Denen, Finnen en Zweden (8,0) zijn het gelukkigst, ook de Nederlanders en de Oostenrijkers (7,8) voelen zich iets beter in hun vel dan de Belgen. De niet-EU-landen IJsland, Zwitserland en Noorwegen scoren ook beter.

In bijna alle lidstaten zijn mensen het meest tevreden over hun persoonlijke relaties. De Belgen vormen een van de weinige uitzonderingen. Zij geven hun huisvesting met 7,8/10 een hogere score dan hun relaties (7,7).

Over hun financiële situatie (6,9) zijn de Belgen het minst tevreden. Maar daarmee zitten ze nog steeds flink boven het EU-gemiddelde (6,0). Andere parameters zijn de pendeltijd (een score van 7,6 in België), de leefomgeving (7,6), groen en ontspanningsgebieden (7,3), werk (7,5) en tijdsbesteding (7,1).

De Eurostat-studie brengt aan het licht dat de Bulgaren het minst tevreden zijn met hun leven. Zowel wat hun algemene tevredenheidsscore (4,8) als alle acht subcategorieën betreft, laat Bulgarije de laagste score noteren van de 28 EU-landen. Enkel Servië, dat kandidaat-lidstaat is, laat vergelijkbare scores optekenen.

Marianne Thyssen is als Europees commissaris politiek verantwoordelijk voor Eurostat en verwelkomt de studie. "Deze nieuwe statistieken (...) zullen traditionele economische indicatoren zoals het bbp aanvullen om de sociale vooruitgang te meten", zegt ze in een verklaring. "Ik denk dat deze uitgebreide nieuwe dataset ons kan helpen op maat gesneden beleid te ontwikkelen om de algemene levenstrevedenheid van de Europeanen te verbeteren."


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten