vrijdag 21 oktober 2011

Alle Amerikaanse soldaten verlaten Irak tegen eind 2011

© afp

"Na bijna negen jaar komt er een einde aan de Amerikaanse oorlog in Irak." Zo kondigde de Amerikaanse president Barack Obama om 18u45 Belgische tijd in het Witte Huis aan dat alle Amerikaanse soldaten tegen eind 2011 Irak zullen verlaten. "Zoals beloofd, zullen onze resterende troepen in Irak aan het eind van het jaar naar huis zijn gekomen.'' Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn sinds maart 2003 4.408 Amerikaanse militairen in Irak gedood.

De VS hebben nu nog zowat 40.000 militairen in het land dat zij onder president George W. Bush acht jaar geleden binnenvielen omdat Irak zogezegd over massavernietigingswapens beschikte en daarmee de wereldvrede bedreigde. De piek was in 2008. Toen waren er 165.000 Amerikanen in het Arabische land gelegerd.








Status of Forces
Volgens de 'Status of Forces Agreement' uit 2008 was een volledige terugtrekking tegen eind 2011 afgesproken, maar de VS probeerden toch een residumacht van ongeveer 4.000 militairen in Irak te behouden. Breekpunt hierover in het overleg met de Iraakse regering was de door Washington geëiste juridische immuniteit voor de VS-troepen.

In de Green Zone in Bagdad waren Iraakse functionarissen zoals premier Nuri al-Maliki voorstander van een verlengd VS-verblijf om de/hun veiligheid te verzekeren. De invloedrijke Sadr-beweging en het merendeel van de Iraakse bevolking was daar echter vierkant tegen.

Wat met de huurlingen?
De VS hebben nog achttien militaire bases in Irak. Over die bases, en over het verlengd verblijf van de duizenden huurlingen ("contractanten") in het land is vandaag niets gezegd.

Eerder vandaag had Obama overlegd met de Iraakse premier Nuri al-Maliki over het terughalen van de Amerikaanse militairen uit het Arabische land. Obama benadrukte dat de toekomstige band tussen de VS en Irak "een normale relatie" zal zijn.

Obama sloot zijn speech af met de woorden: "Na zoveel jaren oorlog, is ons eigen land de enige natie die we moeten opbouwen en de enige natie die we zullen opbouwen." (adb)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten