donderdag 20 oktober 2011

Vissers doden in één klap 2000 haaien

© ANP

In Colombiaanse wateren hebben vissers in één klap zo'n 2000 haaien gedood voor hun vinnen. Het gaat om hamerhaaien, Galapagoshaaien en zijdehaaien. De massamoord werd ontdekt door een groep duikers die de dieren aan het bestuderen waren.

De duikers zagen een tiental vissersboten die elk naar schatting 200 haaien hebben gedood. De boten droegen de vlag van Costa Rica, meldt een raadsvrouw van de Colombiaanse president.

Voor de kust van Colombia krioelt het van de haaien en dat was ook de reden waarom de wetenschappers naar de streek waren afgezakt. De slachtpartij gebeurde op ongeveer 500 kilometer van de kust.







Kerkhof
De onderzoekers deden een lugubere ontdekking op de oceaanbodem. Ze troffen er een pak haaien zonder vinnen aan en het was moeilijk om nog een levend dier te vinden. Het was als het ware een kerkhof vol haaien.

Vissers snijden de vinnen van gevangen haaien af en gooien ze dan vaak levend het water in. De haaien kunnen niet meer zwemmen en zinken naar de bodem waar hen een onvermijdbare doodstrijd wacht.

Soep
De vissers waren illegaal aan de slag, want de streek is beschermd gebied. De unieke omgeving lokt veel biologen, maar helaas ook veel vissers uit omringende landen. Haaienvinnensoep wordt als een delicatesse beschouwd in Chinese restaurants en aangezien één kom soep in Hongkong tot 70 euro kan kosten, valt er met haaienvinnen veel te verdienen voor vissers.
(Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten