vrijdag 27 april 2012

Grieken willen regering voor Internationaal Strafhof slepen

Het gebeurt zelden dat burgers hun regering voor de rechter willen dagen, en het is al helemaal ongehoord dat een West-Europese regering zich wegens misdaden tegen de menselijkheid zou moeten verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat is nochtans wat een groep Grieken wil doen, zo meldt de BBC.

Met de bezuinigingen berooft de regering ons van onze vrijheid. Door ons inkomen en ons bezit af te nemen, hebben we geen toegang meer tot huisvesting, voedsel, gezondheidszorgen of onderwijs
Initiatiefneemster Olga Yeritsidou

Het initiatief komt van een moeder en haar dochter, beiden psycholoog. Olga en Tanya Yeritsidou staan niet alleen met hun eis, ze worden gesteund door een groep die elke week samenkomt in een buitenwijk van Athene. Het jongste lid is 19 jaar, de oudste is een late vijftigster.

Middenklasse
Het gaat niet om politieke dissidenten of extremisten, maar Grieken uit de middenklasse: leraars, advocaten, kinesisten. Zij worden hard getroffen door de bezuiningsmaatregelen die de regering blijft uitvaardigen en grijpen naar dit ultieme rechtsmiddel.






"De bezuinigingsmaatregelen beroven ons van onze vrijheid", meent Olga. "Door ons inkomen en ons bezit af te nemen, hebben we geen toegang meer tot huisvesting, voedsel, gezondheidszorgen of onderwijs".

Dochter Tanya: "De besparingen duwen de Grieken niet onder de armoedegrens, maar onder het minimum dat nodig is om te overleven".

Beide vrouwen begonnen in 2008 brieven te sturen naar toenmalig premier Costas Karamanlis, waarin ze hem waarschuwden voor de gevolgen van besparingen in de openbare sector. Ze deden hetzelfde met de volgende regering. Ze daagden de regering voor de rechter in Griekenland, maar die dagvaarding werd niet ernstig genomen zodat ze zich nu willen wenden tot het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

De recessie, gekoppeld aan de besparingsmaatregelen, heeft Griekenland op de knieën gedwongen. De economie krimpt voor het vijfde jaar op rij, de werkloosheid ligt hoger dan 20 procent en onder jongeren zelfs 50 procent.

De sociale impact van de crisis is enorm: het aantal zelfdodingen is naar schatting verdubbeld, de criminaliteit neemt almaar toe en meer dan een kwart van de Grieken leeft onder de armoedegrens.

Bron

1 opmerking: