vrijdag 27 april 2012

Slowakije laat rijken de crisis (mee) betalen

De nieuwe linkse regering van Slovakije heeft plannen aangekondigd om de rijken de crisis te laten betalen. Personen en bedrijven die veel verdienen, moeten voortaan meer belasting gaan betalen.

Slovakije heeft sinds 2004 één belastingtarief voor iedereen. Dat is een zogeheten vlaktaks van 19 procent. Die flat tax lokte destijds behoorlijk veel buitenlandse investeerders, met name in de auto- en de elektronicasector.

De sociaal-democratische premier Robert Fico gaf nog geen details over de plannen. In zijn verkiezingscampagne beloofde hij een extra belasting van 25 procent op inkomens hoger dan 33.000 euro. Hij opperde ook een belasting van 22 procent op lucratieve bedrijven, waaronder banken en telecombedrijven. Zijn regerende partij Smer-SD is bovendien voor een heffing op financiële transacties. De verkiezingen van 10 maart liepen uit op een zware nederlaag voor het door een resem corruptieschandalen geteisterde rechtse kamp.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat het begrotingstekort van euroland Slovakije onder de 3 procent komt. Voor dit jaar voorziet Bratislava nog een tekort van 4,6 procent.

De Smer-SD is er ook voorstander van dat in de eurozone een "Robin Hood"-taks op financiële transacties wordt geïntroduceerd.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten