woensdag 25 april 2012

Indiase ontbindt huwelijk dat haar ouders sloten toen ze peuter was

De Indiase Laxmi Sargara 'trouwde' toen ze 1 jaar oud was met de twee jaar oudere Rakesh, zonder dat de kinderen daar zelf iets van wisten of begrepen. Toen ze onlangs 18 werd, vertelden haar ouders dat ze naar het huis van haar echtgenoot moest verhuizen. Sargara overtuigde de families ervan dat ze dit niet wilde en de rechter zorgde voor de juridische ontbinding: iets dat nog niet eerder gebeurde in India.

Om haar echtgenoot en beide betrokken families achter zich te krijgen, vroeg Sargara in eerste instantie raad aan Kriti Bhart, een maatschappelijk werkster. Deze bemiddelde tussen het stel en hun families, en kon de betrokken partijen ervan overtuigen dat het huwelijk onrechtvaardig is. 'Laxmi hield niet van de jongen, en was niet bereid om zich te voegen naar de beslissing van haar ouders', vertelde Bhart aan het Franse persagentschap AFP.

Een rechter in de stad Jodhpur ontbond het huwelijk, een procedure die voor het eerst werd toegepast bij kinderhuwelijken. Kinderen mogen formeel niet huwen in India, maar op het platteland worden ze wel degelijk nog gesloten. Ouders die hun kinderen op jonge leeftijd uithuwelijken, hopen met de bruidsschat de financiële zekerheid van hun families te verbeteren.

Activisten hopen dat met deze zaak een belangrijke stap gezet is in de strijd tegen kinderhuwelijken.

Bron    zie foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten