donderdag 26 april 2012

Rubberen ruimtekip meet straling van de zon

Dankzij The Muppets zullen velen wel eens gehoord hebben van 'varkens in de ruimte', maar inmiddels is ook een rubberen kip, gekleed in een gebreid ruimtepak, in de stratosfeer geweest. Camilla de kip bevond zich tijdens haar twee ruimtereizen op 36.576 meter boven Californië, blijkt uit beelden en data van de NASA.


De rubberen kip wist deze hoogte te bereiken met een heliumballon. Camilla moest op een hoogte van ruim 36 kilometer de straling van de zon testen. Aan haar gebreide ruimtepakje waren stralingsmeters bevestigd.

In een geprepareerde lunchbox gingen ook nog eens vier camera's, een cryogene thermometer, twee GPS-trackers, zeven insecten en 24 zonnebloempitten mee om hun reactie op een verblijf in de ruimte te testen en de reis vast te leggen.

Camilla is inmiddels al twee keer in de ruimte geweest. Haar eerste reis was op 3 maart, vlak voor de uitbarsting van een zonnestorm, en op 10 maart, toen de straling van de storm onderweg was naar de aarde. NASA ging het project aan in samenwerking met studenten van een school in Bishop, Californië.

Tijdens de tweeënhalf uur durende vluchten, verbleef Camilla ongeveer 90 minuten in de stratosfeer. De ballon knapte steeds op een kleine 40 kilometer hoogte. Een parachute bracht Camilla en haar lading veilig terug naar de aarde.

Bron  zie foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten