zondag 22 april 2012

Ligt verdwenen meisje naast beruchte maffialeider begraven in Romeinse basiliek?

Het Vaticaan is mogelijk verwikkeld in een onverkwikkelijke en mysterieuze verdwijningszaak die de film 'The Da Vinci Code' doet verbleken. In 1983 verdween het toen vijftienjarige meisje Emanuela Orlandi, de dochter van een hofdienaar van de paus, in onopgehelderde omstandigheden. Bijna 30 jaar later wordt het raadsel mogelijk opgelost. Enkele speurders eisen de heropening van het graf van een beruchte maffialeider Encrico De Pedis die in een Romeinse basiliek zou begraven liggen. Samen met haar zou Emanuele Orlandi begraven zijn, nadat ze (al dan niet in opdracht van Vaticaanse toplui) ontvoerd en vermoord was door de bende van De Pedis. Een mogelijke theorie is dat het meisje ontvoerd werd om de Banco Ambrosiano, de omstreden Vaticaanse bank failliet ging na een grootschalig fraudeonderzoek, af te persen. Een mogelijke link met de mislukte moordaanslag op de paus in 1981 werd ook lange tijd geopperd. Het relaas van hoogst mysterieuze intriges in het Vaticaan.

Om alles beter proberen te begrijpen, moeten we terugkeren naar begin jaren '80 van de vorige eeuw. Emanuela Orlandi's vader was toen een naaste medewerker, zeg maar hofdienaar, van Paus Johannes Paulus II, die in mei 1981 aan een moordaanslag door de Bulgaar Ali Agca was ontsnapt. Op 22 juni 1983 verdween de toen 15-jarige Emanuela op terugweg naar huis na haar muziekles. Haar zus verklaarde later dat ze Emanuela nog aan de lijn had gehad en dat ze had gesproken met een vertegenwoordiger van Avon over een job als model. Volgens ooggetuigen was ze laatst gezien, toen ze in een donkerkleurige BMW instapte.

Vrijlating Agca
Al snel kreeg de familie anonieme telefoontjes waarin de vrijlating geëist werd van Ali Agca in ruil voor Emanuela Orlandi. Er werden nog heel wat connecties gemaakt met de mislukte moordaanslag op de paus, maar de speurders gaven de piste op wegens ongeloofwaardig en bij gebrek aan bewijzen. Agca verklaarde in een interview met de RAI zelfs dat het meisje in veiligheid was in een afgelegen klooster, maar ook die theorie werd niet geloofd. In 1997 werd de zaak officieel afgesloten.







Doodgeschoten
Jarenlang tastten de onderzoekers in het duister. Er werden heel wat complottheorieën opgehangen, maar de meest hallucinante is nu heel concreet geworden. Emanuela Orlandi zou begraven liggen in hetzelfde graf als de in 1990 doodgeschoten maffialeider Enrico De Pedis. Het graf ligt niet op een of ander kerkhof, maar zowaar in de Basilica Sant'Appolinare naast de bekende Piazza Navona in het centrum van Rome. Daar mogen eigenlijk enkel kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders begraven liggen. Wat doet het lijk van een maffialeider, laat staan dat van een vermist meisje, daar dan?

Magliana-bende
Enrico De Pedis was jarenlang de leider van de beruchte Magliana-bende, die in de jaren '80 Rome onveilig maakte en betrokken was bij drugstrafieken en wapenhandel. In 1990 liep de maffialeider in een hinderlaag en werd neergeschoten. Pas zeven jaar later onthulde een journalist dat De Pedis zou begraven zijn in de basiliek van Sant'Appolinare. Hij zou daar in een marmeren graf liggen, gelijkaardig aan dat van pausen. Volgens een gewezen bendelid was dit een beloning voor De Pedis' rol in de stopzetting van acties tegen het Vaticaan, zoals de ontvoering van Emanuela Orlandi.

Afpersing
De Magliana-bende zou Orlandi ontvoerd hebben om grote geldsommen (miljoenen misdaadgeld) terug te eisen die ze geleend hadden aan het Vaticaan via de Banco Ambrosiano van Robert Calvi. Na de crash van de Ambrosiano-bank vreesde De Pedis dat hij al die miljoenen niet meer zou terug zien. Uiteindelijk had de bendeleider dan toch maar besloten om geen aanspraak meer te maken op het geld. Daarom zou hij door gewezen kompanen zijn omgebracht. Als tegenprestatie zou De Pedis een begrafenis in zijn lievelingskerk verzekerd zijn door toplui van het Vaticaan.

Corrupte banken
Ambrosiano's baas Calvi was lid van de illegale vrijmetselaars van P2 die nauw gelinkt worden aan de maffia en corrupte toppolitici. De Vaticaanse Bank was de grootste aandeelhouder van de Banco Ambrosiano. Calvi zou via zijn bank de maffia geholpen hebben om geld wit te wassen. Toen Calvi dat openbaar wilde maken, werd hij in 1982 vermoord in Londen. Dat was kort nadat de Banco Ambrosiano failliet was gegaan in een van de grootste schandalen van de Italiaanse politieke geschiedenis én van het Vaticaan. Naast banden met de Zuid-Amerikaanse drugskartels en met de maffia, deed de Banco Ambrosiano ook duistere zaakjes met het Vaticaan.

Aartsbisschop opdrachtgever
Dat gebeurde via de Vaticaanse bank, toen geleid door de Amerikaanse aartsbisschop Paul Marcinkus, een omstreden figuur die tot over zijn oren in het Ambrosiano-schandaal betrokken was. Uiteindelijk besloot het Vaticaan om liefst 224 miljoen dollar schadevergoeding uit te betalen in deze fraudezaak. Via de ex-vrouw van De Pedis kwamen we te weten dat de Magliana-bende van haar man het meisje ontvoerd en vermoord had op bevel van aartsbisschop Marcinkus.

Kardinaal
Een andere theorie stelt dat kardinaal Poletti, een topman van het Vaticaan en op dat moment viceregent van het bisdom Rome, de toestemming gaf om het lichaam van De Pedis te laten verplaatsen van het kerkhof naar de basiliek. Dat was compleet in strijd met het kerkelijke canonische recht. De Pedis zou Emanuela Orlandi op Poletti's bevel ontvoerd hebben en als wederdienst mocht zijn lijk begraven worden in de basiliek. Ook Poletti zou betrokken geweest zijn bij het Ambrosiano-schandaal. Van 1985 tot 1990 was hij voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie. In 1991 legde hij al zijn functies neer en zes jaar later overleed hij na een hartaanval.

Heilige karakter
Het Vaticaan wees al deze beschuldigingen als lasterlijk en ongegrond van de hand. In 1983 al was er een anoniem telefoontje binnengekomen in het tv-programma 'Chi l'ha Visto' waarin de beller beweerde dat Poletti de ontvoering had bevolen en dat "de oplossing van het raadsel zich in een graf in San'Apollinare bevindt." Sindsdien werden alle pogingen om het graf te heropenen in de kiem gesmoord onder het mom van het heilige karakter van de basiliek waar ook pausen begraven liggen.

Hoogste politieke niveau
Toch lijkt het openbreken van dat graf de enige mogelijkheid om het raadsel op te helderen. Volgens La Repubblica heeft de procureur die het nieuwe onderzoek naar de verdwijning van Orlandi leidt, de crypte al bezocht. Tot op het hoogste politieke niveau wordt geprobeerd een doorbraak te forceren in de zaak. Afgelopen maand vroeg zelfs Walter Veltroni, een gewezen vicepremier, aan de minister van Binnelandse Zaken van de regering van Mario Monti of de basiliek in kwestie onschendbaarheid genoot of toch onder de Italiaanse wet valt. Zijn vraag werd geïnterpreteerd als een poging om het graf van De Pedis te heropenen.

Meewerken
Een bron dicht bij het onderzoek stelde dat iemand achter de heilige muren van het Vaticaan meer weet over de waarheid. Kardinaal Giovanni Battista Re liet al officieel weten dat het Vaticaan alles doet om het mysterie mee te helpen oplossen en dat "als iemand binnen het Vaticaan iets had geweten, hij dat al gezegd zou hebben." Dat laatste durven we in tijden van grootschalige schandalen rond kindermisbruik in de katholieke kerk toch sterk te betwijfelen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten